Konkreta tips för nyblivna föräldrar. Jag skulle vilja säga att det enda du behöver när du blir förälder är att vara genuin och nyfiken i mötet med din bebis. Lita på din intuition och var närvarande både fysiskt och psykiskt, men det vore naivt av mig att säga så. Även om en stor sanning till vad du behöver som nybliven förälder ligger i just det. Men att bli förälder i vårt samhälle idag innebär att vi blir påverkade av så mycket mer än vi tror och hoppas på i föräldraskapet, att det där ”att bara lita på sin intuition” inte är så lätt. Även om vi försöker lyssna på intuitionen kan det upplevas svårt att veta om det verkligen är rätt det man känner.

Det finns också så mycket som kan ske i en graviditet och under en förlossning som kan påverka hur man mår i början av föräldraskapet, vilket i sin tur kan resultera i att närvaro och intuition blir mer svåråtkomlig. Så i teorin är det bästa och enda du behöver en genuin nyfikenhet och fysisk/psykisk närvaro med ditt lilla barn och resten löser ni tillsammans. Men för att vara lite mer konkret, vilket jag gillar att vara, så kommer lite bra tips som en uppföljning till inlägget jag skrev om praktiska inköp för ett tag sedan.

Amning
Allt du behöver veta och få stöd kring om Amning finns på Amningshjälpen.
Har du lite mjölk i början av amningen, har du mycket mjölk i början av amningen, får du ont i kroppen? Alla tips, trix och kunskaper finns att få här. För egen del var jag intalad att det kan ta upp till 2 veckor för amningen att komma igång, det tog 7 veckor och att bara känna till det hade underlättat för min del. Amningshjälpen har både en nationell och lokala grupper på Facebook och bäst av allt- de har hjälpmammor som man kan ringa och prata med, de sitter på massor av tips och stöd vart du än befinner dig i amningsresan. Det kan även finnas amningscentraler där du bor, kolla med ditt BVC eller googla Amningscentral och din stad/kommun/region.

Praktiska råd av skötsel
Allt du behöver veta och få stöd kring om eksem, olyckor, hygienskötsel och allt du behöver kring praktiska råd finns på 1177. Håll dig till 1177 och deras barn och föräldradel så hittar du all information du behöver där.

Facebookgrupper
Det finns grupper för allt på Facebook. Letar du efter en lokalgrupp av föräldrar med barn födda samma år som ditt så finns säkert det, letar du efter en grupp med en specifik inriktning av något för bebisar och föräldraskap så finns säkert det. Sök i sökrutan på Facebook och se vad som dyker upp eller starta en egen om du saknar någon specifik grupp.

EC- Babypottning
Har du hört talas om EC– Babypottning? Babypottning (0-18 mån) innebär att svara på bebisens rutiner och biologiska signaler för nödighet och då erbjuda barnet en plats att göra ifrån sig i, till exempel i en toalett.

Ekonomiskt stöd för föräldrar
Allt som finns att läsa om alternativ för ekonomin hittar ni på konsument.se.

Pension
Glöm inte kolla igenom pensionen vid föräldraledighet, man kan föra över sin premiepension till sin partner under en tid. Det är enkelt och snabbt fixat genom att läsa på Pensionsmyndigheten och skicka in blanketten som hittas längst ner på sidan.

Kommunikation hos små bebisar
Den här inspelningen med Priscilla Dunstan hos Oprah är så häftigt och inspirerande så måste dela med mig av det om ni inte redan sätt det. Inspelningen är rätt dålig men ändå så intressant, titta här. 

Har du några fler konkreta tips, fyll gärna på i kommentarerna nedan.

Lycka till!

Reklam för Eken Coachings tjänster.
För ytterligare stöd och en neutral samtalspartner i början av föräldraskapet så finns jag som coach och familjehandledare att nås på på gunilla@ekencoaching.se. För ett första 60 min samtal- erbjuder jag halva priset.

Eken Coachings onlineprogram Hållbart Föräldraskap, bebis 0-12 mån
Programmet har fyra fullständiga delar och en medlemsgrupp med direktkontakt till andra medlemmar och till Gunilla. Programmet är smidigt och enkelt att använda precis när, var och hur du vill och har möjlighet. Det är ett program som dessutom är toppen att genomföra tillsammans med din partner i början av ert gemensamma föräldraskap om ni lever i en parrelation.  Till sist så ger erbjuds 100% pengarna tillbaka garanti inom 30 dagar.

Dela:
  • 3
    Shares