Föräldracoach till alla!

Det borde vara en naturlig del av föräldrastödet idag. Coaching i sig är välkänt och implementerat inom flera andra områden. Ledarskapcoaching, träningscoching, jobbcoach, livscoach med mera. Men inte inom föräldraskap!

Den del av livet (början av sitt föräldraskap) där coaching är ett perfekt stöd och komplement till föräldrastödet som erbjuds idag. Stödet som underlättar och låser upp tillgången till förälderns egna svar och funderingar kring sitt barn, sig själv och sitt föräldraskap; Vad är det rätta för mig i den här situationen?! Det är det jag som föräldracoach hjälper till med att hitta.

Det finns ett tomrum/utrymme som inte fylls idag. Om vi tänker oss en gungbräda där BVC-möten och föräldragrupper ligger på ena kanten och kurator, psykolog, föräldrarådgivning ligger på andra. I mitten på gungbrädan är det tomt idag. Alla delar behövs och kompletterar varandra men tomrummet i mellanläget finns fortfarande. Där, just där i mitten av gungbrädan passar föräldracoaching in som ett positivt komplement och förstärkning av dagens föräldrastöd. På BVC och i föräldragrupperna uppfylls ena sidan av gungbrädans föräldrafrågor och värden och på andra sidan uppfylls de svårare/djupare, men dit kanske en förälder söker sig om man upplever sig ha mer allvarliga problem i sin relation eller med sitt barn, sig själv.

Vad händer med alla de andra känslorna? Vardagsfrågeställningarna, utmaningarna som föräldrar stöter på och konfronteras med dagligen? De som inte behöver tas upp med en psykolog eller som inte känns tillräckligt tryggt att ta upp med en föräldragrupp? Tänk om det fanns en föräldracoach att ringa eller träffa på alla MVC/BVC eller familjecentraler.

Några av de frågor jag funderade på innan jag startade Eken Coaching och som bidrog till min egen affärsidé och inre motivation

Forskning visar att familj och föräldrar; har störst betydelse för att ge barn förutsättningar för ett gott liv. Föräldrar har stor inverkan på barnens fysiska och psykiska hälsa samt sociala kompetens. Vilket i sin tur påverkar hur de klarar sin skolgång och vilka levnadsvanor de får som vuxna. Generellt kan man säga att en trygg miljö under den tidiga uppväxten ökar chansen för en god hälsa senare i livet.

– Hur stor roll spelar vår uppväxt in på vårt samhälles allmänna psykiska välmående?
– Vårt undermedvetna påverkas av våra första år i livet, men hur mycket?
– Hur kommer det sig att föräldraskap är så kontroversiellt, trots att nya föräldrar kommer till hela tiden så verkar ämnet inte bli mindre laddat?
– Varför känns det så hetsigt kring att socialisera våra barn/bebisar när all information (som jag funnit) indikerar att det inte är någon brådska alls, snarare tvärtom?
– Jämställdhetsutvecklingen i samhället kan nog inte märkas av tydligare än i det tidiga föräldraskapet, på något sätt verkar föreställningen kring könsroller och förväntningar på manligt och kvinnligt sättas i extra starkt strålkastarljus. Det är som att vi vill vara jämställda i tanken men lyckas inte omsätta fullt ut i praktiken i familjelivet?
– Verkar inte både amning och anknytning för den lilla bebisen komma i blåsväder i jämställdhetens tecken? Behöver verkligen dessa två vara motsatspoler till jämställdhet?

Eftersom coaching inte erbjuds via mvc/bvc idag så finns flera föräldracoacher i privat verksamhet. Jag (Eken Coaching) utgår från Göteborg men arbetar i stor utsträckning online. Om du är nyfiken på att testa föräldracoaching så är du välkommen att kontakta mig, jag erbjuder alltid gratis konsultation via  telefon eller skriv till gunilla@ekencoaching.se

Med kärlek,
Föräldracoachen

Dela: