Föräldracoach till alla!

Det borde vara en naturlig del av föräldrastödet idag. Coaching i sig är välkänt och implementerat inom flera andra områden, ledarskap, träning, arbete, livet. Men inte inom föräldraskap. Den del av livet där coaching är ett perfekt stöd och komplement till föräldrastödet som erbjuds idag. Stödet som underlättar och låser upp tillgången till förälderns egna svar och funderingar kring sitt barn, sig själv och sitt föräldraskap; Vad är det rätta för mig i den här situationen?! Det är det jag som föräldracoach hjälper till med att hitta.

I samband med min egen föräldraledighet utbildade jag mig till Diplomerad Coach och den givna inriktningen med coachningen för min del blev såklart föräldraskap. Under hösten 2016 gick jag vidare till att utbilda mig till familjehandledare och våren 2018 utvecklingspsykologi. Numera både coachar och handleder jag föräldrar både i fysiskt möte men även genom Skype, telefon och via privat diskussionsgrupp som följer med det föräldrastöds onlineprogrammet som Eken Coaching tagit fram. Min övertygelse är att föräldracoaching är ett optimalt komplement till den rådgivning som finns för föräldrar att tillgå idag.

Det finns ett tomrum/utrymme som inte fylls idag. Om vi tänker oss en gungbräda där BVC-möten och föräldragrupper ligger på ena kanten och kurator, psykolog, föräldrarådgivning ligger på andra. I mitten på gungbrädan är det tomt idag. Alla delar behövs och kompletterar varandra men tomrummet i mellanläget finns fortfarande.
Där, just där i mitten av gungbrädan passar föräldracoaching in som ett positivt komplement och förstärkning av dagens föräldrastöd. På BVC och i föräldragrupperna uppfylls ena sidan av gungbrädans föräldrafrågor och värden och på andra sidan uppfylls de svårare/djupare, men dit kanske en förälder söker sig om man upplever sig ha mer allvarliga problem i sin relation eller med sitt barn, sig själv.

Vad händer med alla de andra känslorna, vardagsfrågeställningarna, utmaningarna som föräldrar stöter på och konfronteras med? De som inte behöver tas upp med en psykolog eller som inte känns tillräckligt tryggt att ta upp med en föräldragrupp? Tänk om det fanns en föräldracoach att ringa eller träffa på alla MVC/BVC eller familjecentraler, det hade jag önskat fanns att tillgå när jag fick mitt första barn.

Några av de frågor jag funderade på innan jag startade Eken Coaching och som bidrog till min egen affärsidé och inre motivation

Forskning visar att familj och föräldrar har störst betydelse för att ge barn förutsättningar för ett gott liv.
Föräldrar har stor inverkan på barnens fysiska och psykiska hälsa samt sociala kompetens, och påverkar exempelvis hur de klarar sin skolgång och vilka levnadsvanor de får som vuxna. Generellt kan man säga att en trygg miljö under den tidiga uppväxten ökar chansen för en god hälsa senare i livet.

– Hur stor roll spelar vår uppväxt in på vårt samhälles allmänna psykiska välmående?
– Hur mycket påverkas vårt undermedvetna av våra första år i livet?
– Hur kommer det sig att föräldraskap är så kontroversiellt, trots att nya föräldrar kommer till hela tiden så verkar ämnet inte bli mindre laddat?
– Varför känns det så hetsigt kring att socialisera våra barn/bebisar när all information (som jag funnit) indikerar att det inte är någon brådska alls, snarare tvärtom?
– Jämställdhetsutvecklingen i samhället kan nog inte märkas av tydligare än i det tidiga föräldraskapet, på något sätt verkar föreställningen kring könsroller och förväntningar på manligt och kvinnligt sättas i extra starkt strålkastarljus. Det är som att vi vill vara jämställda i tanken men lyckas inte omsätta fullt ut i praktiken i familjelivet?
– Verkar inte både amning och anknytning för den lilla bebisen komma i blåsväder i jämställdhetens tecken? Behöver verkligen dessa två vara motsatspoler till jämställdhet?

Jag utgår från Göteborg men arbetar i stor utsträckning online. Om du är nyfiken på att testa föräldracoaching så är du välkommen att kontakta mig, jag erbjuder alltid gratis konsultation via  telefon eller skriv till gunilla@ekencoaching.se

Med kärlek,
Föräldracoachen

Dela: