Ingvar Kamprad, Astrid Lindgren & Hans Rosling och vad de har betytt för mig?! Jag grät lite i helgen när jag fick höra att Ingvar Kamprad gått bort. Jag känner inte honom personligen men ändå känner jag mig ledsen. Ytterligare en legend som går ur tiden. Jag grät när Astrid Lindgren dog för 16 år sedan och jag grät när Hans Rosling dog förra året. Dessa personer har påverkat, inspirerat och berört mig, och antagligen inte bara mig.

Ingvar som var känd för ledarskap med beröring (Beröringens ledarskap), alltså att ta i hand och även krama sina anställda, att behandla alla med ett lika värde och intresse oavsett befattning. Ikeafamiljen som det kallas är precis så som jag ser på Ikea, alla typer av familjer är välkomna och har ett lika värde på Ikea. Just det där med beröring i ledarskap är så fascinerande och intressant. Som människor är vi i behov av beröring av andra människor och för de flesta av oss så får en hand på axeln eller en kram av någon annan oss att slappna av och släppa in den andra personen lite närmare i vår sfär.

Jag tänker på något jag läst för länge sedan, som jag inte kan minnas varifrån. Men det handlade om en rektor som började på en skola som var känd som ”stökig”, den nya rektorn bestämde sig för att det viktigaste uppdraget hen hade som rektor var att stå och välkomna varje elev och personal när de kom till skolan, varje morgon. Om jag inte minns fel så minskade den stökiga miljön på skolan drastiskt i och med denna till synes lilla förändring. En så kraftfull förändring genom att ta en lite stund varje morgon för att visa varje person på skolan- Jag ser dig och tycker om dig, du är välkommen här.

Jag undrar om Ingvar visste och kunde ana vilken förebild han varit som ledare och entreprenör, inte minst genom Beröringens ledarskap, när han i tjugoårsåldern satt uppe hela nätterna och arbetade med fötterna i iskallt vatten för att hålla sig vaken? För att ändå ge en korrekt bild av Ingvar så var han på 40-talet och in på 50-talet medlem av ett svenskt nazistiskt parti vilket han senare kallat för sitt livs fiasko och kommenterat och berättat om i flera intervjuer och dokumentärer med honom. Han har även blivit granskad för skattefiffel, läs mer om  skattefiffel. Inget av ovan nämnt ser jag upp till på något sätt. Han har varit en inspiration för mig gällande entreprenörskap och och framförallt det varma ledarskap med att alla skall behandlas lika som anställd av Ikea, det är det jag tänker på när jag skriver det här inlägget.

”Inget är så svårt som man fruktar. Inget är så lätt som man tror” – Ingvar Kamprad

Jag undrar om Astrid Lindgren i 20-årsåldern anade att hon skulle bli världskänd författare? När hon tidigt arbetade som korrekturläsare för Vimmerby Tidningen och strax därefter fick sitt första barn endast 19 år gammal, kunde hon då ana hur hon skulle vara en inspiration för så många barn, föräldrar och människor och att hon skulle vara en av de tidiga barnrättskämparna i Sverige? Hennes tro på barnens egna kapacitet har och är ett föregångsexempel för oss alla.

”Någon patriot har jag aldrig varit. Vi är alla människor – det har varit mitt speciella patos här i livet.” – Astrid Lindgren
”Ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek, så kommer folkvettet av sig själv.”– Astrid Lindgren

Och Hans Rosling, den världskände professorn som förklarade de svåraste saker på ett unikt och helt magiskt sätt så att alla människor oavsett utbildningsgrad kunde förstå. Hur han så helhjärtat gång på gång påmint oss om sambandet mellan spädbarnsdödlighet, barn per kvinna, utbildning, befolkningstillväxt och världsekonomi- tron på mänskligheten.

Kolla in den här klockrena snutten från en intervju i dansk tv med Hans Rosling.
Här är en längre men lika intressant och givande Don’t Panic!

Tack vare att vi lever i en modern värld idag så kommer deras arv leva kvar på olika sätt även om de i fysisk person inte finns kvar. Ingvar genom hela IKEA-mentaliteten och koncernen. Astrid genom alla sina böcker och filmer, de flesta av oss har en relation till hennes karaktärer och har minst en favorit. Hans som kommer fortsätta inspirera oss att tro på mänsklighetens framgång och att se på fakta på ett enkelt sätt genom allt undervisningsmaterial som finns tillgängligt bland annat på Youtube.

Eftersom jag arbetar och skriver om föräldraskap så är det naturligt för mig att det är det jag relaterar till med dessa tre personer. Deras tro på mänsklighet och alla människors lika värde och förmåga, inte minst barnen och deras uppväxtförhållanden, vikten av närhet och äkthet. Hur dessa tre har väglett oss på olika sätt till att förstå sammanhang och kunskap, känna delaktighet och samhörighet. Som jag önskar jag träffat dessa tre, men ingen av dem har jag mött eller kommer möta men jag vill med hela mitt hjärta tacka dem för deras givmildhet, engagemang och tillgång till deras världar, deras ärlighet kring motgångar och framgångar. Vad de gör är att inspirera och påminna oss om det viktiga i livet- mänsklighet, relationer och välmående!

Tack för er inspiration till mig som entreprenör, mamma och människa!

Dela:
  • 3
    Shares