Att vara gravida och på väg att bli föräldrar är nog en av de största förändringar som vi genomgår i livet, en fantastisk resa men också utmanande och prövande många gånger. Förberedelser inför att bli förälder fokuserar främst på inköp och praktiska saker. Det är ju såklart inte konstigt då det kan vara svårt att föreställa sig livet efter graviditeten som man inte har en aning om hur det kommer bli. Kanske går ert resonemang såhär;

Ena dagen ”jag tror jag har rätt bra koll och är förberedd, så pass förberedd som man kan vara”. Andra dagen; vi får helt enkelt ta det som det kommer, svårt att förbereda sig på något innan man är där. Nu är det ju så mycket mer tankar om själva graviditeten och förlossningen och så, så jag tänker att det är bättre att ta det som det kommer efter förlossningen istället.”

Så svarar många blivande föräldrar när de får frågan om de känner sig förberedda och redo inför att bli en familj.

Det finns mycket att prata om med varandra inför det nya livet som ni inte har ännu påbörjat även om ni känner er osäkra på vad och hur det kommer se ut och hur ni kan förbereda er. Jag hoppas kunna ge er förslag här på hur en sådan förberedelse kan se ut. Eftersom ni ännu inte vet vem som blir er nya familjemedlem så kan ni bara utgå ifrån er två och vad ni har för förväntningar och tankar. När barnet väl är på plats kan ni addera hens personlighet och behov till er familjeplan.

Gör det till en dagsaktivitet, en Kick off för ert kommande föräldraskap. Sätt av en ostörd heldag, exempelvis gå på spa på morgonen, ät en god lunch tillsammans. Sätt er sedan på något bra ställe hemma eller ute där ni kan prata ostört. Ta med dator, penna och papper och fika. Nu är ni redo för en härlig och spännande eftermiddag av framtidsplaner och kommunikation för att få en så bra grund till föräldralivet som möjligt för er båda:

Låt varje fråga ta tid! Ge inget enkelt standardsvar och gå vidare, utan försökt verkligen fundera och prata igenom frågorna. Vissa av frågorna är mer att diskussionsfrågor andra är mer konkreta frågor där jag vill uppmuntra er att skriva ner de svar och alternativ som ni kommer fram till, helst flera svar per fråga. Hjälp varandra om någon fastnar.

  1. Hur tror jag att jag kommer bli som förälder? Hur tror jag att du kommer bli och vice versa?
  2. Vad är viktigt för dig när vi blir föräldrar? Vice versa.
  3. När du tänker på familj, vad tänker du då? Hur ser familjedrömbilden ut? Vice versa.
  4. Hur kan vi vara jämställda i vårt föräldraskap?
  5. Hur kan vi behålla närheten till varandra när vi kommer bli föräldrar och antagligen mer trötta?
  6. Hur tänker vi med att lägga ut bilder/videos på vårt barn på sociala medier?
  7. Prata om förväntningar och oro, om något känns jobbigt att prata om- tänk att det då antagligen är extra viktigt att prata om just det! (ämnen; släkt och vänner, fysiskt och mentalt, om varandra, om barnet, etc.)
  8. Har ni inte diskuterat er ekonomi sedan tidigare, så är det hög tid att göra det nu. Lägg upp en budget, som inkluderar tankar om pension, försäkringar, testamente, aktiviteter och inte minst alla inköp inför den stundande dagen.

Samtalet ni nu haft är av stort värde för er relation och gemenskap som par. Det har gett er en gemensam grund av hur ni båda två tänker kring era förutsättningar. Det gör att ni har tagit första steget mot en bra kommunikation i föräldraskapet.

Kom ihåg att även om ni har pratat om dessa saker innan förlossningen så kan saker förändras och era val av vad ni vill och inte vill kan förändras. Låt de göra det, håll inte krampartat fast i vad ni bestämt. Se bara till att tala med varandra om att ni ändrat era tanker kring något. Det hör till att åsikter förändras och utvecklas, det är precis det som innebär en tvåsidig kommunikation, den utvecklas, förändras och förhoppningsvis växer i takt med ert föräldraskap och er relation.

/Gunilla, föräldracoachen

Ps. om ni behöver stöd att utveckla frågorna, eller att ha det här samtalet med varandra så är ni välkomna att kontakta mig.

Dela: