Välkommen till bloggen; Föräldracoachen, en blogg för föräldrar!

Jag som driver Eken Coaching och den här bloggen heter Gunilla Dittmer och är Dip. Coach och Familjehandledare och  stolt förälder till en femåring och syskon kommer i april 2019. Bloggen är mitt sätt att ge er en chans att lära känna mig och även ge input kring aktuella föräldraskapsämnen med stöd i utvecklingspsykologi, föräldraskaps forskning och reflektionsbyggande värden i föräldraskapet.

Jag hoppas att du som läsare upplever mig ödmjuk och nyfiken på att skapa interaktion.  Mina personliga värderingar och åsikter kommer säkerligen märkas av i bloggen men de är inte där för att tala om att min sanning eller åsikt är den rätta eller något facit till föräldraskapet, snarare tvärtom, jag är nyfiken på att höra vad dina reflektioner och slutsatser landar i efter du läst ett blogginlägg. Föräldraskapet påverkas av så mycket fler relationer och situationer runt dig än enbart din relation med ditt barn och din ev. partner och dig själv. Ibland kommer jag därför skriva om mor/farförälder och ibland om intressen och karriär. Jag lägger in frågeställningar och tips i bloggen som jag hoppas uppmuntrar till funderingar i ditt eget liv.

Genom bloggen ligger mitt fokus kommer på de fyra områdena inom CARE (Communication, Attachment, Reflection, Equality). Ämnena går att applicera på alla delar i ett föräldraskap oavsett om det handlar om graviditet, förlossning, första tiden som förälder, jämställdhet eller situationer och rutiner med barn. Vi är alla olika personligheter, även våra bebisar och barn och där är den enskilda coachingen en fantastisk samtalsform emedan bloggen är ett stöd och lära känna mig som coach och ge lite mer handfast men också mer generella tips och råd än ett coachingsamtal gör.

Kort om mig och coaching

I min roll som Föräldracoach är det viktigt för mig att få insikt om bakgrund och orsak kring den känsla och situation jag ställs inför i samtal. När jag sedan känner mig insatt i bakgrund och känslor så omfokuserar jag samtalet tillsammans med dig som föräldrar kring att fundera över olika lösningar och alternativ. Detta gör jag genom kraftfulla frågeställningar och övningar. Många gånger gör jag på samma sätt i mitt eget liv när jag själv ”fastnat” eller går och gnager på något, det är därför coaching passar mig bra som yrke.

När det gäller just föräldracoaching och lösningar/mål i samtal med föräldrar, då handlar inte målet och lösningen om att sätta klassiska coachingmål såsom att öka omsättning i ett företag eller gå ner i vikt eller att hitta ett nytt arbete. Samtalen kan istället handla om mål/lösningar som stödjer dig som förälder att:

Hitta ”nycklar” att låsa upp situationer och lägen där du upplever dig fastnat eller stå utan facit.  Att få stöd och perspektiv för att förbättra och förenkla familjelivet. Det kan också handla om lösning/mål till att få en bättre kommunikation mellan er som föräldrapar, att hitta balansen kring gränssättning i uppfostringssammanhang, att underlätta faser och övergångar för ditt barn vid exempelvis blöjavvänjning eller att få syskon.

Eftersom vi är olika och våra familjer och barn är alla olika så är det heller inte meningen att alla skall komma fram till samma slutsatser, utan det är högst individuellt.  Att försöka förstå andra människor; vuxna, gamla människor, unga människor och barn för att sedan gå vidare till lösningar och alternativ utan att köra över, förminska, kränka någon i processen.  

Jag hoppas du finner stöd genom bloggen eller i samtal med mig. Jag önskar dig välmående och balans i ditt föräldraskap och de ibland tuffa småbarnsåren.

Vill du läsa mer eller boka in ett enskilt samtal med mig så läs mer om föräldracoaching här?

Varmt välkommen
Gunilla

Dela: