Gunilla Dittmer

Välkommen till bloggen Föräldracoachen

Välkommen till bloggen; Föräldracoachen, en blogg för föräldrar!

Jag som driver Eken Coaching och den här bloggen heter Gunilla Dittmer och är Dip. Coach och Familjehandledare och såklart även stolt förälder till en femåring och syskon kommer i april 2019. Jag hoppas att du som läsare upplever mig ödmjuk och nyfiken på att skapa interaktion. Det jag skriver är inget facit om vad jag anser är rätt eller fel, snarare tvärtom, jag är nyfiken på att höra vad dina reflektioner och slutsatser landar i efter du läst ett blogginlägg. Mina personliga värderingar och åsikter kommer säkerligen märkas av i bloggen men de är inte där för att tala om att min sanning eller åsikt är den rätta eller enda, utan för att jag vill att bloggen är där ni som läsare också får en chans att lära känna mig lite mer.

Jag skriver delvis om egna erfarenheter kring uppväxt och föräldraskap, delvis skriver jag inlägg om de områden som jag anser viktiga i relationer och föräldraskap men mer reflektions och faktabaserat. Min förhoppning är att mina inlägg kommer skapa nyfikenhet och reflektion kring just ditt föräldraskap och dina familjesituationer. Föräldraskapet påverkas av så mycket fler relationer och situationer runt dig än enbart din relation med ditt barn och din ev. partner och dig själv. Ibland kommer jag därför skriva om mor/farförälder och ibland om intressen och karriär. Jag lägger in frågeställningar och tips i bloggen som jag hoppas uppmuntrar.

Genom bloggen ligger mitt fokus kommer på de fyra områdena inom CARE (Communication, Attachment, Reflection, Equality). Ämnena går att applicera på alla delar i ett föräldraskap oavsett om det handlar om graviditet, förlossning, första tiden som förälder, jämställdhet eller situationer och rutiner med barn.

Kort om mig och coaching

Som person är jag analytisk och funderande,  jag vill få insikt om bakgrund och orsak kring den känsla och situation jag funderar över varken det är i mitt egna liv eller i mötet med dig som förälder i samtal. När jag sedan känner mig insatt i bakgrund och känslor så omfokuserar jag samtalet eller mina tankar till att fundera över olika lösningar och alternativ. Det är precis det som coaching handlar om, att fokusera på lösningar och alternativ och det är därför det passar mig så bra.

När det gäller just föräldracoaching och lösningar/mål i samtal med föräldrar, då handlar inte målet och lösningen om att sätta klassiska coachingmål såsom att öka omsättning i ett företag eller gå ner i vikt eller att hitta ett nytt arbete.

Föräldracoachens mål kan istället handla om att hitta ”nycklar” att låsa upp situationer och lägen i livet där man upplever sig fastnat eller stå utan facit.  Eller att få stöd och perspektiv för att förbättra och förenkla familjelivet. Det kan också handla om lösning/mål till att få en bättre kommunikation mellan föräldraparet, att hitta balansen för gränssättning i uppfostringssammanhang, att underlätta faser och övergångar för ens barn vid exempelvis blöjavvänjning eller att få syskon.

Eftersom vi är olika och våra familjer och barn är alla olika så är det heller inte meningen att alla skall komma fram till samma slutsatser, utan det är högst individuellt.  Att försöka förstå andra människor; vuxna, gamla människor, unga människor och barn för att sedan gå vidare till lösningar och alternativ utan att köra över, förminska, kränka någon i processen. 

Vill du läsa mer eller boka in ett enskilt samtal med mig så läs mer om föräldracoaching här?

Varmt välkommen
Gunilla

Dela: