Din graviditet löper på och kanske känns det som om du bara följer med flödet och tar allt som det kommer? Det gör du helt rätt i! Att vågar låta graviditeten löpa på är något fint och kan du hitta lugn och trygghet i det så är det toppen.

Dock kan det ändå finnas en känsla av att något skaver? Att vara gravid innebär en uppenbar känsla av kontrollförlust. Den här sortens tankar kan röra sig om; den stundande förlossningen eller om dina kroppsliga förändringar. En del kan ha en känsla av att kroppen lever sitt eget liv. Att din kropp beter sig på helt nya och annorlunda sätt mot vad den någonsin gjort tidigare. Spännande för vissa, obehagligt för andra.

Du är mer trött i perioder, du får diverse åkommor både trevliga och ibland mindre trevliga sådana. Det är vanligt att man har mycket tankar om livet; om förändringen du står inför. Hur skall allt bli? Det är inte ovanligt att en del tankar om den egna uppväxten poppar upp. Förhoppningar och oro blandas inför tankar om när du själv blir förälder. Kanske har du foglossning, ihållande illamående, svampinfektioner, halsbränna etc…Livet i graviditeten påminner inte om något annat och är en helt ny erfarenhet varje unik graviditet.

Gravidtillstånd! Kan vi inte enas kring det. Det är varken sjukt eller friskt, varken normalt eller onormalt. Det är ett gravidtillstånd. Ett tillstånd som inrymmer ALLT vad en graviditet kan innebära och framförallt är det TILLÅTANDE i sitt uttryck.

Gunilla, föräldracoach

Kan du påverka något av detta?

En hel del som händer i en graviditet kan man inte påverka. Men sanningen är att det finns en hel del som du faktiskt kan påverka. Man kan påverka små saker för att förbättra eller kanske förenkla för dig själv.

Du kan påverka HUR du tänker kring din graviditet!

Du kan välja att säga till dig själv; jag är viktig nu! Jag är värd att den här tiden skall vara så bra som möjligt för mig nu! så vad kan jag påverka?

12 nyhetsbrev gravid
Kostnadsfritt

Vi spammar inte, integritetspolicy

Några paralleller utifrån mina graviditeter som jag valde att påverka

Generellt kan jag sammanfatta att jag mådde så mycket bättre i min andra graviditet! Det gjorde jag av 3 enkla anledningar:

 1. Mer kunskap (och erfarenhet) om graviditeten, förlossningar och den första omtumlande tiden som förälder.
 2. Jag kände att jag hade/tog mer kontroll över min egen kropp, jag gjorde ett avtal med mig själv om att detta är en viktig tid och jag tänker prioritera mig själv och min hälsa.
 3. Jag jobbade med mitt lugn, att andas, att ta bad, långsamma promenader, umgås med människor som påverkade mig positivt.

Här är några av de faktiska och praktiska skillnader som jag valde att påverka. Dessa förändringar var möjliga av den enkla anledningen att jag förstod ATT jag kunde påverka…

Första graviditet

 • Tilldelades barnmorska på MVC.
 • Stod ut med diverse åkommor.
 • Stressade en hel del både på jobbet och med bröllopsplanering (kommer snart inlägg om stressens påverkan i graviditet enligt forskning)
 • Sjukskriven halva graviditeten pga. stress antagligen
 • Läste på om olika smärtstillande alternativ inför förlossningen så jag hade ett hum om vad jag kunde tänka mig eller inte.
 • Jag skrev förlossningsbrev.
 • Tänkte; jag tar det som det kommer i förlossningen.

Andra graviditet

 • Såg till att jag valde den barnmorska jag önskade på MVC.
 • Bokade fysioterapi för råd om foglossning vid första lilla känning
 • Bokade kiropraktor för att kolla upp läkning av förlossningsskada från min första förlossning. Samt koll av ev. obalans i bäcken inför förlossning.
 • Gick till specialist gyn för att få hjälp med svampinfektion.
 • Jag läste inget om smärtlindring. Istället läste jag på om att maximera kroppens egna resurser till en förhoppningsvis god förlossning enligt min önskan.
 • Jag såg till att minimera stresspåslag under graviditeten. Frisk hela graviditeten.
 • Planerade hur jag ville ha min förlossning (med vetskap att man aldrig kan garantera utfallet). Efter flera års läsning och kunskapspåfyllnad inom området hade jag bestämt mig för en hemförlossning. Det innebär bl.a. att jag träffade barnmorskorna som skulle vara med mig under förlossningen redan i v. 30. De hinner lära känna mig och jag dem. Jag får berättat om vad som är viktigt för mig. Och alla ev. frågor om risker kan ställas och lugnas. Framförallt min man som hade sådana typer av frågor.

Som du ser så finns det saker att påverka både i tanken och i praktiken. Vill du ha stöd i din graviditet och stöttning i vad du kan påverka? Stöd i tankar inför din förlossning. Kontakta mig här.

Med kärlek,

Gunilla, Föräldracoach

close

12 nyhetsbrev gravid
Kostnadsfritt

Vi spammar inte, integritetspolicy