Gravidtankar och klumpigt uttryckta klassiska fraser till gravida. Är du säker på att du inte skall ha tvillingar? Oj vilken stor mage! Oj är du redan trött, magen syns ju inte ens ännu. Passa på nu, för sen kommer du inte få sova något, inte få någon egentid!

Att vara gravid kan vara en härlig och spännande del av livet med mycket tankar och förhoppningar på gång. Det kan också vara en tid av extra känslighet, extra påslag av hormoner och för flera innebär det också orostankar och ibland även ”förbjudna” tankar. Då kan dessa ibland klumpiga kommentarer påverka en som gravid extra mycket. Framförallt har jag igen blivit påmind, denna gången inte i min egen graviditet utan mer generellt av flera gravida som jag möter.

Uttjatade uttrycket som så många gravida får höra ”Du är gravid, inte sjuk! Gravid är inget sjuktillstånd” 

Nej, det är rätt att graviditet räknas som ett frisktillstånd, en naturlig del av livet för femtio procent av befolkningen. Trots det kan jag känna mig övertygad om att de allra flesta kvinnor som varit gravida inte känt sig hundraprocent friska dessa nio månader. Eftersom en kvinnas mående i sin graviditet varierar enormt från kvinna till kvinna, från graviditet till graviditet, från familjesituation till familjesituation. 

Så att kategorisera in alla kvinnors graviditetskänslor både fysiskt och psykiskt i frisk/sjuktillstånd kan upplevas väldigt snävt, trångt och otillåtande. Kan vi inte bara komma överens om att en graviditet varken är ett sjuktillstånd eller ett frisktillstånd!

Mina gravidtankar är att, det är ett gravidtillstånd

Ett gravidtillstånd skulle innebära just det, att man är gravid med allt det kan innebära. Det skulle innebära en större skala som täckte in alla gravida kvinnors fysiska och psykiska hälsa under en graviditet. Allt från den sjukhusbundna gravida till den gravida som mår bättre under graviditeten än när hon inte är gravid.

Man är inte sjuk bara av att vara gravid men de facto så blir många kvinnor sjuka av just anledningen att de är gravida! En frisk gravid kvinna kan ändå uppleva sig själv som långt ifrån vad frisk innebär när hon inte är gravid. Läs mer om hur jag själv mådde under min första graviditet; Gravid utan gravidlyster.

I den populära bloggen Baking Babies har man nyligen haft en omröstning kring hur en som kvinna kände sig under graviditet. Totalt har 627 personer svarat hittills där resultatet ser ut såhär just nu:

Normalt under graviditet

 

Omröstningen består av fyra val men här jag har valt att sammanfoga två och
två och sedan dela upp resultatet som bilden visar.
Hela 68 % uppger att de mått sämre eller varit sjuka under sin graviditet.

 

Resultatet talar ett tydligt språk om hur kontroversiellt och för en del även kränkande att få höra av både den privata omgivningen och av sjukvården att de inte är sjuka eftersom gravid är ett frisktillstånd.

När hela 68% upplever sig må sämre än normalt under graviditet. Vore det inte på tiden att börja kalla det gravidtillstånd då och sluta inskränka alla gravida som har fysiska och psykiska åkommor på grund av graviditet att känna skam. Skam föder ofta en tystnadskultur och en tystnadskultur kring hur man som gravid mår kan aldrig vara gynnande varken för vården eller för den gravida.

12 NYHETSBREV GRAVID

HELT KOSTNDSFRITT

Behöver du någon att samtala med om dina gravidtankar så är du alltid välkommen att kontakta Eken Coaching- föräldracoachen.

Med Kärlek

Gunilla

FÖLJ BLOGGEN

Läs vår integritetspolicy

FÖLJ BLOGGEN

Läs vår integritetspolicy