I förra veckan skrev jag om att börja potträning sitt barn och hur vi gjorde, läs inlägget Potträna, perfekt att börja redan i vår/sommar. Idag följer min intervju med Ulrika Casselbrant från Blöjfri Bebis. När vi talar om Potträning eller blöjavvänjning så syftar det på barn över 18 mån, innan dess kallas det för babypottning.

Att börja potträna sitt barn kan upplevas som ett stort steg, ett hinder man skall klara av som förälder. Många upplever känslor som att; det kommer vara ansträngande, svårt och jobbigt både för barn och förälder. Min förhoppning är att dessa två blogginlägg om potträning kan underlätta och ge en positiv ingång för att komma igång med potträning. Att det kan ses som en möjlighet för att utveckla barn/förälder relationen och barnets egen självständighet.

Jag hör ofta argumentet att barnet inte är redo/varit redo innan 3, 4 ibland 5 års ålder?

Enligt Ulrika Casselbrant,  så beror det bland annat på att engångsblöjan har blivit såpass torr, det är inte obekvämt för barnet att fortsätta använda den långt upp i ålder. När barn slutar med blöja har ökat med 2 år de senaste 60–70 åren. Förr var det inget ovanligt att barnen var blöjfria vid ett års ålder.

Idag har det blivit en norm i samhället att ”vänta tills barnet är redo”, detta är dock något missvisande då föräldrar behöver ge barnen möjligheten tidigare för att deras biologiska vilja att gå på potta/toalett själva skall kunna infinna sig. På grund av att barn idag ofta använder blöja långt upp i ålder och att detta medfört en del fysiologiska problem så har BVC fått nya riktlinjer sedan 2016 att ge rådet till föräldrar att börja potträningen INNAN barnet kan gå.

Potträna

3 dagars potträning

Det finns metoder för hur du kan potträna ditt barn (barn över 18 mån), du har säkert hört talas om 3-dagars potträning? Kanske har ni redan testat detta mer eller mindre framgångsrikt? I boken Bebis på pottan, din guide till EC och potträning  så finns en variant av 3-dagars potträning att läsa om som föreslår 3–14 dagars intensiv träning. Men för dig som inte vill använda en metod eller som redan testat ovan metod men ändå har barnet fortsatt ha blöja – hur kan man tänka då?

Ulrikas 3 bästa råd till dig som funderar på att börja potträna/vänja av ditt barn från blöja:

1. Våga släppa blöjan och använd/införskaffa potta!
Sätt inte på blöjan igen- visa ditt barn att du litar på att hen fixar detta och att du kommer hjälpa ditt barn genom att ha med pottan i olika rum och när ni är ute och alltid ha med byte av kläder och lägg skydd i bilstol under den period det behövs.

2. Lägg undan telefonen när du pottränar med ditt barn så fokus ligger på barnets signaler och du lär sig de tidiga subtila signalerna som går att se på ett barn som är nödig, exempelvis ”rastlösa” ben.

3. Läs på om potträning, så du vet hur du kan göra på vägen om det upp uppstår problem.

Vad mer kan man göra för att uppmuntra potträning i vardagen

Testa med tygblöjor eller potträningsbyxor kan vara en bra idé då det hjälper och underlättar för barnet att själv kunna känna när det blir blött. Det är också viktigt att Potträning får ta sin tid för barnet. Du guidar barnet genom, och justerar dina förväntningar allt eftersom du märker att det fungerar för barnet, du som förälder är alltid den som är ansvarig för stämningen och känslan och vad som händer vid potträning.

Kör intensivt några dagar där du lägger fullt fokus på barnet och potträningen att få in en rutin, det är inte meningen att barnet skall springa runt överallt och kissa utan det ni vill jobba på är att få in en rutin att; när jag är kissnödig så går jag på pottan. Barnet skall lära sig identifiera känslan av att vara nödig och identifiera den med att gå på pottan – det är rutinen. Det finns även barnböcker och tv-program exempelvis Daniel tiger om att potträna.

Vill du komma igång med Babypottning eller Potträning så finns råd att hitta i Blöjfri Bebis webshop!

Du kan också kontakta Eken Coaching- Föräldracoahen för att få stöd i kommunikation och att läsa av ditt barns signaler när ni påbörjar potträning.

Dela: