Bärsjal från start- hur gör man? När jag blev förälder första gången så hade jag haft otrolig nytta av att ha en bärsjal redan på BB, men det hade jag inte. Idag känner de flesta till bärsjalar men det innebär inte att man automatiskt förstår varför och hur man kan ha nytta av en.

Ingen under min första graviditet nämnde bärsjalar. En bärsjal hade verkligen underlättat den första tiden med bebis för mig. Under de första intensiva veckorna var livet fullt av allt annat som hände att jag inte ens kom på tanken att det kunde finnas hjälpmedel för att underlätta min vardag. När jag nu i skrivande stund är höggravid med vårt andra barn så har jag redan två bärsjalar (trikåsjalar- bra för första tiden med bebis) som ligger och väntar på att bli använda.

Jag minns med mitt första barn vilken otrolig lättnad jag upplevde när jag efter ca. månad kunde börja använda en bärsele jag ärvt. Jag kunde plötsligt röra mig mer fritt. Gå och hämta saker, gå på toaletten, laga mat. Allmänt känna mig mer ”normal” än konstant låst med sovande bebis på mig.

Det var först när min bebis var runt 6 månader som jag kom ihåg att det fanns bärsjalar. Jag upptäckte även då att det fanns ergonomiska bärselar (vilken inte min var, den hängde med all tyngd på mina axlar och sittpositionen för min bebis var inte optimal för bebisens höfter) men detta kände jag inte till något om just då. Det jag däremot märke var att jag hade ont i kroppen, framförallt axlarna och han kändes alldeles för tung att bära redan vid 5 månader.

Jag började titta på olika sjalar på webbsidor, jag förstod ingenting. Det var trikåsjalar, vävda sjalar, ringsjalar m.m., massor av olika fördelar och nackdelar, olika längd på tyg. En hel vetenskap! Jag gav upp, det hela var för krångligt. Det blev ingen sjal!

Idag håller jag workshops tillsammans med Bära-barncoachen Emma Quick från företaget Famntag. Vi berättar om den trygga anknytningens fördelar och hur den kan stärkas genom att bära. Samtidigt visar Emma och berättar mer om allt det praktiska kring olika sjalar, knyt och att bära sitt barn. Läs mer om vad en bära barn-coach gör här nedan i en kort intervju med Emma.


Workshop i Anknytning och bära barn, bjud in Eken Coaching och Famntag till din baby shower eller föräldragrupp


Vad är en bära-barncoach?

I min roll som bära-barncoach vägleder jag föräldrar i att bära barn på ett ergonomiskt sätt, både i-arm-bärande och i bärsjal/bärsele. När mina barn var små bar jag dem mycket i bärsjal och bärsele. Det var så mitt intresse väcktes och jag när insåg hur viktigt det var för oss. Jag ville sprida kunskapen om att bära barn.

Vad är fördelarna med att bära sitt barn i sjal eller sele?

Närhet till en vuxen är oerhört viktigt för ett barn på många sätt. Det skapar trygghet och ett lugn hos barnet, som då får möjlighet att utvecklas i sin egen takt. Att bära sitt barn är både mysigt, praktiskt och bekvämt. Med hjälp av bärsjal eller ergonomisk bärsele underlättar man bärandet på många sätt. Barnet får vara nära samtidigt som man får händerna fria. Det kan förebygga spända axlar och ryggvärk då man får bra avlastning. Eftersom vikten fördelas på olika ställen på kroppen. Det frigörs även ett hormon i kroppen hos både barnet och den som bär; Oxytocin. Hormonet kallas också för ”må bra-hormon”. Det är för mig ett tecken på att vi är ämnade att bära våra barn nära.

Vad är den vanligaste frågan du får om att bära barn?

Om man kan skämma bort ett barn med för mycket närhet och på den frågan svarar jag; nej. Ett barn kan aldrig få för mycket närhet.

3 praktiska tips för dig som vill bära i bärsjal?

  1. Öva sjalknyt innan bebis kommit eller när bebisen sover för att undvika stress. Att få till bra knyt när bebisen är ledsen eller ligger och väntar kan bli stressande för dig som förälder och svårt att få knytet rätt och enkelt för dig.
  2.  En bebis luftvägar skall alltid vara fria och händerna bör placeras vid bebisens haka/mun. Då kan du enkelt se när din bebis börjar bli hungrig, bebisen börjar ofta gruffa runt med händerna vid munnen då.
  3. Bebisens huvud bör vara på lagom pusshöjd från ditt ansikte (du skall kunna böja ner ditt huvud och pussa på barnets huvud eller panna), då sitter barnet i rätt höjd.

All kärlek,

Vill du komma i kontakt med Föräldracoachen för ett enskilt samtal!
Vill du veta mer om föräldracoaching, läs här!

FÖLJ BLOGGEN

Läs vår integritetspolicy

FÖLJ BLOGGEN

Läs vår integritetspolicy