Brukar du titta i familjealbum och bilder från när du själv var liten då och då? För ett tag sedan tog vi tag i att boka vår första fotografering med familjen och passade även på att ta gravidfoto för att föreviga den här tiden i livet.

Tillsammans med vår fotograf blev resultatet fantastiskt fint  och bilderna är så glädjefyllda. Det var dessutom en mysig upplevelse för oss i familjen som vi kommer påminnas om varje gång vi tittar på bilderna som snart hänger på väggen hemma.

Det händer titt som tätt att jag tittar i gamla familjealbum och varenda gång så väcks minnen till liv. Någon semesterbild eller bild från föräldrahemmet som påminner om minnen när jag själv var liten och lekte. De allra flesta minnen är positiva och jag blir glad av att påminnas. På vissa av bilderna är det betydelsefulla personer för mig som jag inte längre har i mitt liv. Det kan kännas lite smärtsamt vissa gånger men för det mesta känns det fint och skönt att ha bildminnen av dessa bortgångna personer.

Jag brukar bjuda in mitt barn till att titta med mig och berätta om när jag var liten men också berätta om den större familjen med personer som inte längre finns. Berätta om när de som är gamla idag var yngre, förklara att vi alla har varit barn och hur man sedan blir vuxen och kanske får egna barn och sedan blir vi till sist gamla.

Familjefotografering och gravidfotografering
”Här låg du i min mage och jag och pappa var så nyfikna på att få träffa dig ” (bild till vänster)

”Precis som du har legat i min mage och jag har legat i mormors mage så ligger nu din lillasyster i min mage och sparkar. ” (bild i mitten)

”Här var du på riktigt busigt humör och ville bara kittlas och leka när jag försökte få en bild när du kanske pussade eller höll en hand på magen. ” (bild till höger)
De allra flesta barn uppskattar att lyssna och få känna sig delaktiga av ett större sammanhang, vilket de får möjlighet till genom bilder.

Vissa dagar kanske barnet är mer rastlöst och har svårt att sitta still och lyssna. De allra flesta gånger är nyfikenheten kring att få titta och lyssna när vi berättar om minnen av bilder för barnet övervägande en eventuell rastlöshet. Läs om ett av mina barndomsminnen och vad det minnet betydde och betyder för mig.

Framförallt är bilder från när de själv är små (yngre än idag) fascinerande och spännande att få titta på och få berättat om vad som händer på bilden. Det är också ett ypperligt tillfälle att få beskrivit för barnet om känslor på bilderna. På den här bilden var vi på stranden och du var så uppspelt och glad och lekte hela dagen i sanden och vattnet, du ville aldrig gå hem för du hade så roligt, eller på den här bilden hade du precis fötts och du låg på mitt bröst och du var så varm och mysig och jag och pappa älskade dig från första sekund.

Att ha bilder och minnen i både album och på väggarna har ett starkt känslomässigt värde för oss människor. Det är ett sätt att påminnas om våra rötter, vår historia, de vi älskar och värdesätter i livet.

Tyckte du om våra familjebilder?

Fotograf till vår familjefotografering är Louise Johansson som driver Wanderings, hon fotograferar i naturliga miljöer och med naturligt ljus och fokuserar främst på gravid, bebis, familj och förlossningsbilder.

Giveaway utöver det vanliga till dig som väntar barn:
4 fotosessioner där Louise följer dig/er under ett år vid tillfällena gravid, nyfödd, 7 månader, 1 år – läs mer om erbjudandet på Wanderings Instagram!

Vill du komma i kontakt med föräldracoachen för ett enskilt samtal!
Vill du veta mer om föräldracoaching, läs här!

Dela:
  • 24
    Shares