Familjefotografering ett minne för livet. Brukar du titta i familjealbum och bilder från när du själv var liten då och då? För ett tag sedan tog vi tag i att boka vår första fotografering med familjen. Vi passade även på att ta gravidfoto för att föreviga den här tiden i livet.

Tillsammans med vår fotograf blev resultatet fantastiskt fint och bilderna är så glädjefyllda. Det var dessutom en mysig upplevelse för oss i familjen. Snart hänger det på väggen hemma och påminner oss om vår kärlek i vår familj.

Det händer titt som tätt att jag tittar i gamla familjealbum och varenda gång så väcks minnen till liv. Någon semesterbild eller bild från föräldrahemmet som påminner om när jag själv var liten och lekte. De allra flesta minnen är positiva och jag blir glad av att påminnas.

På vissa av bilderna är det betydelsefulla personer som inte längre finns i mitt liv. Det kan kännas lite smärtsamt vissa gånger men för det mesta känns det fint. Jag är glad att jag har dessa bilder som minnen av dem.

Bjud in ditt barn till dina minnen

Jag brukar bjuda in mitt barn att titta med mig och berätta om när jag var liten. Det ger också möjlighet att berätta om barnets större familj. Med personer som både finns i livet och om de som lämnat oss. Det ger en fin ingång till att berätta om livets gång rent allmänt. En bild på en äldre släkting kan vara ingången till att berätta om att den personen också varit barn en gång i tiden. Kanske finns något barndomsminne från personen som du själv har fått berättat för dig vid något tillfälle. Förklara att vi alla har varit barn och hur man sedan blir vuxen och kanske får egna barn och sedan till sist blir vi alla gamla.

Familjefotografering och gravidfotografering
“Här låg du i min mage och jag och pappa var så nyfikna på att få träffa dig” (bild till vänster)

“Precis som du har legat i min mage och jag har legat i mormors mage så ligger nu din lillasyster i min mage och sparkar” (bild i mitten)

“Här var du på riktigt busigt humör. Jag ville att du skulle pussa eller hålla en hand på magen med lillasyster. Men du ville bara kittlas och leka.” (bild till höger)

De allra flesta barn uppskattar att lyssna och få känna sig delaktiga av ett större sammanhang. Vilket de får möjlighet till genom bilderna ni tittar på tillsammans.

Vissa dagar kanske barnet är mer rastlöst och har svårt att sitta still och lyssna. Men de allra flesta gånger tar nyfikenheten över och barnet kommer för att titta och lyssna när vi berättar. Läs om ett av mina barndomsminnen och vad det minnet betydde och betyder för mig.

Bilder på när barnet själv var liten (yngre än idag 😉 ) brukar framförallt vara uppskattat. Det är fascinerande och spännande att få titta på sig själv. Det hjälper även barnet att förankra minnen inom sig själv genom att ni berättar och upprepar minnen. Det är också ett ypperligt tillfälle att beskriva för barnet om känslorna på bilderna. “På den här bilden var vi på stranden och du var så uppspelt och glad. Du lekte hela dagen i sanden och vattnet, du ville aldrig gå hem för du hade så roligt”. Eller “på den här bilden hade du precis fötts och du låg på mitt bröst och du var så varm och mysig och jag och pappa älskade dig från första sekund”.

Att ha bilder som minnen för oss människor har ett starkt känslomässigt värde. Det är ett sätt att påminnas om våra rötter, vår historia, de människor vi älskar och värdesätter i livet.

Tyckte du om våra familjebilder?

Fotograf till vår familjefotografering är Louise Johansson som driver Wanderings, hon fotograferar i naturliga miljöer och med naturligt ljus och fokuserar främst på gravid, bebis, familj och förlossningsbilder.

Giveaway utöver det vanliga till dig som väntar barn (utgånget erbjudande):
F
å 4 fotosessioner där Louise följer dig/er under ett år vid tillfällena gravid, nyfödd, 7 månader, 1 år – läs mer om erbjudandet på Wanderings Instagram!

Vill du komma i kontakt med mig för ett enskilt samtal!
Vill du veta mer om föräldracoaching, då kan du läsa här!

FÖLJ BLOGGEN

Läs vår integritetspolicy

FÖLJ BLOGGEN

Läs vår integritetspolicy