Går du i tankarna om att det kanske är dags att börja potträna/blöjavvänja ditt barn nu när det närmar sig vår och sommar? Det är en bra tid att börja just för att och vädret är mer tillåtande och semestern på antågande.

Genom två blogginlägg kommer jag ge dig alla mina tips vid potträning och för att göra det extra bra och matnyttigt så har jag också intervjuat Ulrika Casselbrant som driver företaget Blöjfri bebis och fått hennes expertråd i frågan.

Att börja potträna ett barn tidigt i ålder innebär flera fördelar. Fördel  för mig som förälder att slippa dyra inköp och att slippa byta blöja på mitt barn långt upp i ålder. Fördel för barnet att slippa gå i blöja och även kunna växa med känslan att de kan kontrollera sin egen kropp. Att kunna kontrollera sin egen kropp är positivt för självförtroendet och den första självständighetsperioden; en period då de flesta barn visar vilja och intresse för att börja klara saker själva. Det handlar till en början ofta om basala saker såsom- när och hur man kissar och bajsar, behöver sova och när man är hungrig och hur man vill äta. Denna period börjar hos de flesta barn sakta smyga sig på runt 18 månaders ålder men kan variera en del beroende på barnets personlighet.

Hur gick det till hos oss?

Vi började med att introducera potta strax efter att vårt barn lärt sig sitta stabilt själv. Tanken var att låta pottan bli en del av den vardagliga inredningen i vårt hem och som han kunde känna igen. Sedan började vi föreslå att pottan var hans toalett och stora toaletten var för oss stora vuxna.
”Vill du sitta på din potta medan jag kissar på stora toaletten?”
”Eller kanske vill nallen sitta på pottan och testa att kissa?

Potträna

Vi hade ingen tidsram som vi tänkte att han skulle bli av med blöjan utan vi ville göra pottan tillgänglig och frivillig för honom att gå på, att leka med den när han ville och visade intresse för den. Vi ville skapa en inre motivation till att potta och toalett är en del av det normala som man använder när man växer och blir stor, inte blöja- det är inte det normala! Det var inget vi uttalade utan som något vi hoppades skulle han skulle känna indirekt med vår vetskap om att;

De allra flesta barn redan från start har en inre vilja att växa, lära sig nya färdigheter och att göra så som de ser att vi vuxna (föräldrar) gör.

I perioder så var pottan väldigt intressant och populär och då försökte vi uppmuntra det och införa rutinbesök; innan vi gick ut, innan vi åt mat, innan läggdags exempelvis. I andra perioder när den var mindre intressant så lät vi det vara så också, vi föreslog att gå på pottan men om han inte ville det så lät vi det vara och frågade igen nästa dag. Efter ett tag så kom det mesta i pottan och blöjan blev mer och mer torr. Då tog vi nästa steg och började ha med pottan ut vart vi än skulle så att vi alltid kunde erbjuda att gå på den, då det verkade som om han föredrog att gå på pottan, före att använda blöjan.

Eftersom bebisar och små barn inte har samma tidsuppfattning eller möjlighet till att hålla sig när de behöver kissa eller bajsa. Så var det smidigaste vi kunde göra var att ta med oss pottan ut när vi skulle iväg någonstans. Ulrika tipsar mig om att det finns resepottor som man enkelt och smidigt kan ha med sig när man är ute.

Följ med i nästa inlägg där kan du läsa råden du behöver för att potträna ditt barn (från 18 mån) med mig Gunilla Dittmer  Eken Coaching- Föräldracoachen och med Ulrika Casselbrant från Blöjfri bebis.

Vill du komma i kontakt med mig för ett enskilt samtal!
Vill du veta mer om föräldracoaching, läs här!

GLAD PÅSK!

Ps. du vet väl att du kan följa bloggen föräldracoachen och få email direkt till dig när nästa inlägg publiceras. Se prenumerationsanmälan i högerspalten på dator eller scrolla ner om du läser på telefon eller padda.

Dela: