Mina tankar inför en andra förlossning har utvecklats och förändrats sedan min första förlossning (fem år sedan). En del tankar är desamma men en del andra är helt nya.

Sedan min första graviditet och förlossning har jag ökad förlossningskunskap, forskningskoll. Jag har även fått förtroendet av att lyssna till flera kvinnors berättelser och erfarenheter från deras förlossningar. Detta har påverkat hur jag känner inför min kommande förlossning.

Jag kände mig väldigt nöjd och nästan hög på min första förlossningsupplevelse i flera veckor efteråt. Bemötandet av personalen på både förlossning och på BB var väldigt positivt och jag har inget att klaga på alls. Bara tacksamhet och beröm till barnmorskorna. Däremot upplevde jag en viss okunskap kring förlossningsskador eller kanske framförallt rutiner. Rutiner kring hur de bör följas upp som en del av post partum vård för kvinnan (den födande kvinnans kropp och psyke efter förlossning).

I takt med att min kunskapsbank vuxit så har en del tankar utvecklats. En sådan tanke som var vilt främmande för mig tidigare var tanken om hemförlossning.

Hemförlossning var helt okänt och overkligt att ens fundera kring i min första graviditet. För det första fanns det inte in min världsbild att det var ett alternativ och för det andra så kändes det ”extremt”. Vem vill föda hemma?

Sådär tänker jag uppenbarligen inte längre utan istället tänker jag- varför erbjuds inte alla information om olika förlossningsalternativ och rätten till dessa? Med dess fördelar och nackdelar. Idag väntar jag mitt andra barn (bf april 2019) och min förhoppning är att kunna föda hemma. Om allt fortskrider som beräknat och bebisen ligger med huvudet i ”rätt” position (neråt) så blir det en hemförlossning.

På en hemförlossning ringer jag ett samtal så kommer barnmorskan till mig när jag väljer. Det kommer till mitt hem i all lugn och ro och enligt mitt initiativ. Ingen stress om att få komma in på förlossning eller inte.

Tänk vad skönt att vara kvar hemma i min egen vana miljö. Veta vad jag har för mat och kläder med mera.Ingen jobbig bilresa under värkarbete eller åka hiss till förlossningsavdelning med främmande människor mitt i en värk. Sedan ringa på förlossningsavdelningens dörr och vänta på att bli insläppt eller hemskickad.

Att beslutet om när det är dags för mig att få stöd är när jag själv anser att jag behöver, inte i mån av plats eller hur öppen jag är. 

I Sverige föder de allra flesta på sjukhus. Idag är alla barnmorskeledda enheter stängda och hemförlossningar är ovanligt, något ökande trend dock. Sjukhus räknas som en högriskenhet. Däremot är de allra flesta som födande kvinnor lågriskföderskor.

I våra grannländer och även i Storbritannien och Nederländerna är hemförlossningar vanligare. Kvinnor får själva möjligheten att aktivt välja sin förlossningsplats. Utifrån vad som passar just henne. I Nederländerna är det mer regel än undantag att föda i hemmet. Där har även statistiken visat positiva effekter gällande medicinska interventioner vid hemförlossning kontra sjukhus.

Hur kan jag känna mig lugn med detta då? Det undrar många, tänk på riskerna säger dem…… Det är just av den anledningen som jag känner mig lugn och trygg med att vilja föda hemma.

  1. Såvida jag som gravid och barnet inte uppvisar några risker under graviditeten kan en hemförlossning till och med vara säkrare. Forskning från flera länder tyder på att förlossningar på barnmorskeledda enheter är säkrare för gravida (friska). Barnmorskeledda förlossningsenheter för enbart födande och där det främst arbetar barnmorskor. De innebär färre komplikationer och interventioner (ingrepp) i förlossningen. Likaså gäller detta säkerhetsutfall för hemförlossningar, framförallt för omföderskor.
  2. Eftersom jag bor i Göteborg och har ca. 10–15 min till sjukhuset om något skulle gå fel under förlossningsarbetet så känner jag mig lugn. Lugn med att barnmorskorna (två stycken) kommer se till att jag får den vård jag behöver. Hon kan avgöra vad som är rätt tid att åka in till sjukhus om något skulle går fel.
  3. Jag vet att jag får stanna när värkarna är igång, jag vet vem jag kommer träffa när jag föder. Oftast hålls ett eller flera möten innan. Detta gör att min kropp samarbetar och slappnar av till att fokusera på värkarbetet istället för på annat.

12 NYHETSBREV GRAVID

HELT KOSTNDSFRITT

Några av de saker jag velat känna till vid min första förlossning

Jag har alltid rätt att göra ett aktivt val under och efter förlossning. Vad jag vill tillåta exempelvis gällande smärtlindring eller avnavling.

Att veta att det är jag och min partner som är beslutsfattare enligt patientlagen hade jag velat veta. Jag hade velat få vissa frågor i förväg på MVC så jag hade haft en chans att läsa mer om vissa val. Som jag sedan kunnat skriva med i förlossningsbrevet. Vissa val behöver såklart tas på plats vid en förlossning. Vid sådana frågor hade jag föredragit om frågan ställdes till mig med några snabba för/nackdelar att ta ställning till.

Förlossningar är inget jag på något sätt är expert på men jag har ett personligt intresse för det. När det gäller hemförlossningar så finns flera aspekter som visat sig ge positiva effekter. Men detta får räcka från mig idag i alla fall.

I veckan kommer mitt första möte med barnmorskorna, det blir spännande.

Vill du komma i kontakt med mig för ett enskilt samtal!
Vill du veta mer om föräldracoaching, läs här!

FÖLJ BLOGGEN

Läs vår integritetspolicy

FÖLJ BLOGGEN

Läs vår integritetspolicy