Mina tankar inför en andra förlossning har utvecklats och förändrats sedan min första förlossning (fem år sedan). En del tankar är desamma men en del andra är helt nya.

Sedan min första graviditet och förlossning har jag ökad förlossningskunskap, forskningskoll och jag har även fått förtroendet av att lyssna till flera kvinnors berättelser och erfarenheter från deras förlossningar. Detta har påverkat hur jag känner inför min kommande förlossning.

Som jag har skrivit om tidigare så var jag väldigt nöjd och nästan hög på förlossningsupplevelsen i flera veckor efteråt. Bemötandet av personalen på både förlossning och på BB var väldigt positivt och jag har inget att klaga på alls, bara tacksamhet och beröm. Däremot upplevde jag en viss okunskap kring förlossningsskador eller kanske framförallt rutiner kring hur de bör följas upp som en del av post partum vård för kvinnan (den födande kvinnans kropp och psyke efter förlossning).

I takt med att min kunskapsbank vuxit så har en del tankar utvecklats och en sådan tanke som var vilt främmande för mig tidigare var tanken om hemförlossning.

Hemförlossning var helt okänt och overkligt att ens fundera kring i min första graviditet. För det första fanns det inte in min världsbild att det var ett alternativ och för det andra så kändes det ”extremt”. Vem vill föda hemma?

Sådär tänker jag uppenbarligen inte längre utan istället tänker jag- varför erbjuds inte alla information om olika förlossningsalternativ och rätten till dessa? Med dess fördelar och nackdelar. Idag väntar jag mitt andra barn (bf april 2019) och min förhoppning är att kunna föda hemma om allt fortskrider som beräknat och bebisen ligger med huvudet i ”rätt” position (neråt).

Tänk vad skönt att vara kvar hemma, veta vad jag har för mat, musik, kläder att tillgå. Ingen jobbig bilresa under värkarbete eller åka hiss till förlossning med främmande människor mitt i en värk och sedan ringa på förlossningsavdelningens dörr utan att veta om jag får komma in och stanna. Att beslutet om när det är dags för mig att få stöd är när jag själv anser att jag behöver, inte i mån av plats eller hur öppen jag är. På en hemförlossning ringer jag ett samtal så kommer barnmorskan till mig i mitt hem i all lugn och ro och enligt mitt initiativ, ingen stress om att få komma in på förlossning eller inte.

Hur kan jag känna mig lugn med detta då? Det undrar många, tänk på riskerna säger dem……

Det är just av den anledningen som jag känner mig lugn och trygg med att vilja föda hemma.

  1. Såvida jag som gravid och barnet inte uppvisar några risker under graviditeten så finns forskning från flera länder som tyder på att förlossningar på barnmorskeledda enheter (förlossningsenheter för enbart födande och där det främst arbetar barnmorskor) är säkrare för gravida. De innebär färre komplikationer och interventioner (ingrepp) i förlossningen. Likaså gäller detta säkerhetsutfall för hemförlossningar, framförallt för omföderskor.
  2. Eftersom jag bor i Göteborg och har ca. 10–15 min till sjukhuset om något skulle gå fel under förlossningsarbetet så känner jag mig lugn med att barnmorskorna (två stycken) kommer se till att jag får den vård jag behöver i rätt tid om något skulle går fel. I min första graviditet så födde jag på Mölndals sjukhus och om något gått fel i förlossningen så hade jag blivit förflyttad till Östra sjukhuset vilket är samma avstånd att ta sig – som för mig hemifrån till sjukhuset.
  3. Jag vet att jag får stanna när värkarna är igång, jag vet vem jag kommer träffa när jag föder (oftast ett eller flera möten innan).

Några av de saker jag velat känna till vid min första förlossning

Jag har alltid rätt att göra ett aktivt val under och efter förlossning av vad jag vill tillåta exempelvis gällande;


Avnavling
CTG
K-vitaminprofylax

Att veta att det är jag och min partner som är beslutsfattare enligt patientlagen hade jag velat veta. Jag hade velat få vissa frågor i förväg på MVC så jag hade haft chans att läsa mer om vissa val och sedan skriva med i förlossningsbrevet. Vissa val behöver tas på plats och då hade jag föredragit om frågan ställdes med några snabba för/nackdelar att ta ställning till.

Förlossningar är inget jag på något sätt är expert på men jag har ett personligt intresse för det. När det gäller hemförlossningar så finns flera aspekter som visat sig ge positiva effekter men detta får räcka från mig idag i alla fall ?

I veckan kommer mitt första möte med barnmorskorna, det blir spännande.

Vill du komma i kontakt med mig för ett enskilt samtal!
Vill du veta mer om föräldracoaching, läs här!

Dela: