Follow my blog with Bloglovin

Jag drömde om en förlossningsvård där jag som kvinna kände att jag var med och påverkade min egen situation i högre utsträckning. Där min erfarenhet och kunskap om mig själv lyftes och togs tillvara i beslutsprocessen när förlossningen närmar sig. Var, Hur, och Vem i samspel med någon som frågade mig- hur fungerar just du, i den mån du vet och kan föreställa dig? Vad kommer stressa/stressar dig, vad kommer du uppskatta, vad kommer oroa dig?

Jag drömde om en vård där jag fick bygga upp en relation med den eller de personer som skall vara närvarande vid min förlossning. En person som jag med garanti vet och har koll på mina önskemål istället för att hoppas att någon kanske hunnit läsa mitt förlossningsbrev. Det skulle innebära att jag som födande, vilket är ett extremt utsatt läge, visste att jag hade personer runt mig som sedan tidigare vet vem jag är och hur jag tänker. Det skulle även innebära att jag kunde slappna av i tanken om att jag kommer bli omhändertagen av personer som jag är bekväm med. Jag slipper oroa mig för att möta en person som inte alls möter upp mig på det sättet jag behöver i det utsatta läge jag befinner mig i.


GraviditetÄr du gravid för första gången? Testa Eken Coachings 12 Nyhetsbrev till gravida!


Jag drömde om en förlossningsvård som tar emot mig som födande kvinna när JAG tagit beslutet att det är dags för MIG att komma in. Det är mycket rent psykologiskt som påverkar hur en förlossning går och känns inom en kvinna och det borde vara lika högt prioriterat som hur mycket man öppnat sig eller hur täta värkar en har.

Jag drömde om att det fanns en sal av sängar som fungerade som ett slags väntrum. Ifall jag kom tidigt men fortfarande ville stanna kan jag få stanna där och känna tryggheten av att vara nära förlossningen och att jag har en given plats in på förlossningen när det väl sätter igång, istället för att skickas hem. Det skulle maximera min avslappning och andning inför förlossningen att veta att jag kan koncentrera mig på själva födandet med total tillit till att jag har min plats på förlossningen och mitt barn kommer födas i säkerhet och jag kommer ha kunnig personal runt mig. Ingen oro över att barnet föds oplanerat i hemmet eller i värsta fall i bilen.

Stressen det tillför en födande kvinna att fram till själva förlossningen inte veta OM man kommer få plats, VART man kommer föda eller med VEM-  är så onödig. Vad tillför det för onödiga risker (fysiskt och psykiskt) att kvinnor utsätts för den stressen?

Läs även Cissi Wallins skarpa blogginlägg här.

  • Jag drömde om att varje födande kvinna kände sig trygg och säker både inför och under sin förlossning.
  • Jag drömde om att den erfarenheten och trygghet skulle påverka kvinnans fysiska och psykiska rehabilitering.
  • Jag drömde om att den erfarenhet och trygghet skulle påverka mammans och barnets kommande anknytningen på ett positivt sätt.
  • Jag drömde om att den erfarenhet och trygghet ge tillförsikt till en kvinnas kommande förtroende till sjukvården och inför fler graviditeter.

Jag drömde om en förlossningsvård som tog ansvar för varje kvinnas eftervård och följde upp den med självklarhet. De professionella som varit med på förlossningen är trots allt de som har bäst koll på de eventuella skador som kvinnan fått eller inte. Jag drömde att de sa till mig om något hänt- det ser ut såhär och detta kan få komplikationer men självklart har jag skrivit att du skall bokas in för uppföljning hos läkare, sjukgymnast eller vad det kan röra sig om. Du kan vara helt lugn och trygg med att vården ser till att du får bästa möjliga rehabilitering efter förlossningen.

Till sist vill jag säga att för egen del är jag så otroligt glad över de barnmorskor, läkare och övrig personal jag mötte under de dygn jag var på förlossning och bb. Jag märkte inte av nedskärningar och stress hos personalen och kände mig väldigt omhändertagen under tiden, en stor eloge till er! Däremot saknade jag en ordentlig uppföljning av min fysiska hälsa efter förlossning vilket verkade ligga helt och fullt på mitt egna ansvar att förstå och veta vad jag bör göra och kan förvänta mig, och här upplever jag att vården brister för kvinnor generellt.

Övriga tips:
Baking Babies– bloggen som ger kvinnohälsa ett ansikte.
Förlossningspodden- allt det där vi inte pratar om.

Jag håller tummarna för att- Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting 2017–2019 om ökad tillgänglighet och jämlikhet i förlossningsvården och förstärkta insatser för kvinnors hälsa slår väl ut som rapporten beskriver.

Kanske min dröm inte bara blir en dröm utan verklighet och den svenska förlossningsvården och kvinnohälsan prioriterad.

Dela: