Jag drömde om en förlossningsvård där jag som kvinna kände att jag var med och påverkade min egen situation i högre utsträckning.

Där min erfarenhet och kunskap om mig själv lyftes och togs tillvara i beslutsprocessen när förlossningen närmar sig. Att någon frågade mig – hur fungerar just du? I den mån du vet och kan föreställa dig? Vad är viktigt för dig i din kommande förlossning? Var vill du föda? Vem är viktig för dig? Hur vill du ha det? Vad kommer stressa/stressar dig? Vad tror du att du kommer uppskatta och vad kommer du oroa dig för?

Jag drömde om en förlossningsvård där jag fick bygga en relation med min barnmorska innan förlossningen började.

Istället för att hoppas att någon kanske hunnit läsa mitt förlossningsbrev. Träffa en person som jag med garanti visste och har koll på mina önskemål. Att jag som födande mitt i pågående värkarbete ska slippa oroas för om jag får komma in på en förlossningsavdelningen eller inte. Att slippa behöva träffa flera nya människor som jag aldrig träffat tidigare. Det är tillräckligt att  befinna sig i en helt ny miljö, för att inte vara optimalt och hålla nere stresshormoner.

Stresshormoner som dessutom hämmar mina naturliga värkstimulerande hormoner.

Bara den vetskapen är stressande i sig. Men att då få mötas av ett sedan tidigare känt ansikte som utstrålar kunskap och erfarenhet skulle innebära trygghet. En trygghet som skulle dämpa stresshormonerna och börja släppa fram de positiva oxytocinet som hjälper värkarna.

Det skulle även innebära att jag som födande kunde slappna av i tanken. Tanken om att jag kommer bli omhändertagen av personer som jag är bekväm med. Jag slipper oroa mig för att möta en person som kanske inte alls möter upp mig. På det sättet jag behöver i det utsatta läge jag befinner mig i.

12 NYHETSBREV GRAVID

HELT KOSTNDSFRITT

Jag drömde om en förlossningsvård som tog emot mig när JAG tagit beslut att det är dags för MIG.

Psykologiskt och vad som händer på insidan påverkar hur en förlossning går och känns inom en kvinna och det borde vara lika högt prioriterat som hur mycket man öppnat sig eller hur täta värkarna är.

Jag drömde om att det fanns en sal av sängar som fungerade som ett slags väntrum. Ifall jag kom tidigt men fortfarande ville stanna kan jag få stanna där. Stanna och känna tryggheten av att vara nära förlossningen. Att jag vet att jag har en given plats på förlossningen när det väl sätter igång, istället för att skickas hem.

Det skulle maximera min avslappning och andning inför förlossningen att veta att jag kan koncentrera mig på själva födandet och inte ha tanken på annat håll. Bara vara i min kropp. Det som skulle hjälpa mig känna tillit är att veta att jag har min plats på förlossningen och mitt barn kommer att födas i säkerhet. Att jag kommer ha kunnig personal nära mig. Jag behöver inte ha någon oro över att barnet kanske föds oplanerat i hemmet eller i värsta fall i bilen.

Stressen det tillför en födande kvinna att fram till själva förlossningen inte veta OM man kommer få plats, VART man kommer föda eller med VEM-  är så onödig.

Vad tillför det för onödiga risker (fysiskt och psykiskt) att kvinnor utsätts för den stressen? Jag drömde:

  • Att varje födande kvinna kände sig trygg och säker både inför och under sin förlossning.
  • Jag drömde om att den erfarenheten och tryggheten skulle påverka kvinnans fysiska och psykiska rehabilitering.
  • Att den erfarenhet och trygghet skulle påverka mammans och barnets kommande anknytningen på ett positivt sätt.
  • Jag drömde om att den erfarenhet och trygghet kommer ge tillförsikt till en kvinnas kommande förtroende till sjukvården och inför fler graviditeter.

Jag dröme om en förlossningsvård som tog ansvar för varje kvinnas eftervård och följde upp den med självklarhet.

De professionella som varit med på förlossningen är trots allt de som har bäst koll på de eventuella skador som kvinnan fått eller inte. Jag drömde att de sa till mig som nyförlöst; det ser ut såhär... och detta kan få komplikationer men självklart har jag skrivit att du skall bokas in för uppföljning hos läkare, sjukgymnast. Du kan vara helt lugn och trygg med att vården ser till att du får bästa möjliga rehabilitering efter förlossningen.

De som jobbar på förlossning och bb är övervägande fantastiska. Men de jobbar i sådan motvind och får orättvisa förutsättningar att utföra sitt otroligt värdefulla arbete.

Till sist vill jag säga att för egen del är jag så otroligt glad över de barnmorskor, läkare och övrig personal jag mötte under de dygn jag var på förlossning och bb.

Jag märkte inte av nedskärningar och stress hos personalen och kände mig väldigt omhändertagen under tiden, en stor eloge till er! Däremot saknade jag en ordentlig uppföljning av min fysiska hälsa efter förlossning vilket verkade ligga helt och fullt på mitt egna ansvar att förstå och veta vad jag bör göra och kan förvänta mig, och här upplever jag att vården brister för kvinnor generellt.

Övriga tips:
Instagram- myten om barnmorskebristen
Förlossningspodden- allt det där vi inte pratar om.

Jag håller tummarna för att- Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting 2017–2019 om ökad tillgänglighet och jämlikhet i förlossningsvården och förstärkta insatser för kvinnors hälsa slår väl ut som rapporten beskriver.

Kanske min dröm inte bara blir en dröm utan verklighet och den svenska förlossningsvården och kvinnohälsan prioriterad.

Vill du ha stöd genom din graviditet och inför förlossning, kontakta mig här!

Med kärlek

Follow my blog with Bloglovin

Gunilla, föräldracoach

FÖLJ BLOGGEN

Läs vår integritetspolicy

FÖLJ BLOGGEN

Läs vår integritetspolicy