Medan jag sitter här och skriver så sparkar och knör det inifrån magen, graviditeten (v. 26 nu) blir mer och mer påtaglig. Kroppen reagerar fysiskt snabbare den här gången med illamående, matsug, fog-känningar och bristningar med mera…. Jag påminns om min första graviditets olika skeden men framförallt blir jag medveten om att jag upplever en del annorlunda känslor och nya tankar i den här graviditeten.

I min första graviditet var jag sjukskriven för graviditetsutmattning vilket medförde total hjärntrötthet men utöver det så kände jag mig hellugn i graviditetens fortskridning,  inför och under förlossning. Total tillit till processen och min egen kapacitet.  Den här graviditeten mår jag bra, allt går framåt som det skall, men rent mentalt är jag mer inne i risktankar och oro, om allt möjligt.

Jag upplevde min första förlossning som oerhört positiv och häftig trots det att svanskotan bröts. Det viktigaste och häftigaste var kraften jag upplevde från mig själv, hur jag andades igenom hela förlossningen och att det till slut var ett friskt barn som kom. En helt magiskt underbar känsla som jag aldrig tidigare upplevt. Trots denna positiva upplevelse har jag andra tankar den här gången; hur stor är chansen att en till förlossning går bra? Hur stor är chansen att det blir ett till friskt barn? Rent logiskt vet jag/förstår jag att chanserna är stora för båda delarna men ändå tänker jag mer på riskerna. Eftersom jag själv arbetar med coaching och familjehandling för bland annat gravida så vet jag att dessa tankar är vanliga men det underlättar inte, eller gör att jag själv slipper undan tyvärr.

Jag påminns om sårbarheten och skörheten som många inklusive mig själv upplever som gravida. Hur beroende jag känner mig av min man och hans lyhördhet mot mig. De ”mar”drömmar som bara dyker upp i graviditet är garanterat kopplat till den (biologiska?) sårbarheten och skörheten som upplevs. Drömmar på natten om att förlora barnet som finns i magen, om att förlora de personer jag har närmast mig, eller andra risker som skulle kunna påverka de delar av livet jag håller kärast.

Graviditeter är olika, förlossningar är olika. Jag väljer att påminna mig själv om och fokusera på är en acceptans inför mig själv och de tankar som dyker upp.

De tankar som kommer, de låter jag komma. Jag kan inte styra över vilka tankar som dyker upp och att försöka tränga undan dem är lönlöst. Jag vet inte heller hur mycket tankarna beror på hormonpåverkan men däremot är jag väl medveten om att man tänker och känner en massa olika saker som gravid och det går inte att jämföra med när man inte är gravid eller mellan graviditeter. Så ledordet är- acceptans, att vara snäll mot mig själv och ha överseende med att det är tillfälligt.

Är du gravid? 12 nyhetsbrev för gravida, självklart helt kostnadsfritt!
Nyhetsbreven innehåller en hel del inspiration och information som förhoppningsvis förvånar och inte hör till det traditionella som du förmodligen redan tagit del av på andra håll som gravid.

Visste du förresten att stress under graviditet kan påverka både mamma och barn negativt? Till exempel kan det innebära för tidig förlossning, låg födelsevikt hos barnet och kolik. Så det där med att vara snäll mot sig själv, acceptera vad kroppen och tankarna säger till dig och att ta det lugnt om du upplever stress är viktigt utifrån flera aspekter.

Under våren kommer det även komma blogginlägg om tankar inför en andra förlossning jämfört med första, hur det är att få syskon och förberedelserna inför det och en hel del annat om första året som förälder.

De 12 största skillnaderna på att få första och andra barnet en av MAMAs bloggare; Knivlisas upplevelse får en att skratta gott!

Trevlig kväll,
Gunilla

Fotograf till bilden: Louise Johansson , hon fotar gravida, förlossningar, familjer och bröllop och är grym- kolla in hennes sida.

Vill du komma i kontakt med mig för ett enskilt samtal!
Vill du veta mer om föräldracoaching, läs här!

Dela:
  • 12
    Shares