Är du en förälder som älskar julen som lyckas behålla lugnet och julkänslan? Eller är du en förälder som upplever att julen mest blir en tid av press, konsumtion och krav?

Just stress och press kring att prestera och visa upp den fina perfekta ”lugna” ytan upplevs ofta mer påtagligt under juletid. Då skall allt vara så extra mysigt, extra kärleksfullt och extra allt!
Hur går det ihop?

Att vi ökar på alla måsten och prestationer i vardagen under en månad av året och samtidigt skall det vara den mysigaste och mest harmoniska tiden. Det går inte ihop om man tänker efter. Just därför har vi till och med ett ord som beskriver hela månaden- JULSTRESS!

Visst känns det onödigt och tråkigt att vår ambition att ha det så mysigt och fint tillsammans motverkar sitt eget syfte genom våra egna krav och föreställningar många gånger?

Barnen är många gånger vår spegelbild av hur vardagen ser ut? Är vi stressade så kommer barnen suga åt sig de känslorna, deras sätt att visa oss hur de påverkas av stressen är många gånger att bli extra gnällig, inte vilja samarbeta och att ”bråka” mer. Upplever du att det är så kan det vara ett tydligt tecken till dig att stanna upp och funder om.

Jag tror att vår ambition egentligen är att skapa god stämning och mysfaktor för våra barn i juletid. Här är mina alternativ som jag själv försöker leva efter:
  • Sänk dina egna förväntningar och krav – barnen har inte så höga förväntningar, de vill för det mesta bara vara tillsammans och exempelvis kolla på julkalendern, så är de nöjda.
  • Ta ledigt inför julen om du vill och kan, för att hinna med julbak, städ, inköp och samtidigt behålla lugnet.
  • Testa att ta ledigt från sociala medier om du upplever det stressande. Både för att inte behöva skapa ”perfekta” bilder själv eller att känna att ”alla andra” verkar hinna med att få till det juliga familjelivet.
  • Gör en lista av saker att göra inför jul och prioritera sedan det viktigaste på listan. Kanske kan man välja bort en del saker eller diskutera igenom om allt verkligen är viktigt att få gjort och till vilket pris i sådana fall?
  • Håller du i julfirandet i familjen- delegera ansvar och matlagning.
  • Prata igenom julklappsinköp med dem du firar med så att det blir en lagom balans och fördelning. Kanske kan man komma överens om att man ger en klapp var till varandra eller något annat bra alternativ.
  • Det viktigaste är att du och din familj mår bra och har det bra, allt annat är mindre viktigt!

Det har varit lite tyst från mig ett tag, kanske inte här på bloggen men på sociala medier sedan ett par veckor. Jag har ibland något dubbla känslor just till sociala medier, jag vill använda dem till att kommunicera och uppdateras men samtidigt så upplever jag många gånger en press och hets kring att hänga med i ett kontinuerligt flöde.

Ibland bestämmer jag mig helt enkelt för att pausa och stänga av och istället fokusera min tid på övriga delar i mitt arbete/studier och min familj. Extra viktigt känns detta just nu i julmånaden för mig att påminna mig själv om. Mindre tid till sociala medier det senaste har inneburit att jag och min familj faktiskt fått en hel del tid över för just julmys med bakning, pyntning och LUGN.

Som julavslut så skickar jag med ett av mina favoritrecept på pepparkakstryffel:
julstressen och barnfamiljen
Bild: Victorias Provkök

Ingredienser till ca 10–12 tryfflar:
75g goda pepparkakor
100g mandelmassa
3 msk rumsvarmt smör
100-150g vit choklad
Krossade pepparkakor till topping

 

 

Gör så här:
Mortla eller mixa pepparkakorna fint. Blanda ihop de tre översta ingredienserna och knåda ihop till en fin massa. Rulla till runda bollar och lägg dem i kylen på en bricka med bakplåtspapper ca 1 timma. Smält chokladen över vattenbad och låt den svalna.
Doppa pralinerna i den smälta chokladen och lägg upp på ett bakplåtspapper, strö över lite krossad pepparkaka. Förvara i kylen. Om man vill kan man droppa i lite konjak för extra smak det är jättegott men inte helt barnvänligt såklart.

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!

Vill du komma i kontakt med mig för ett enskilt samtal!
Vill du veta mer om föräldracoaching, läs här!