I lördags lyfte taket på Scandinavium när Mia Skäringer körde sin föreställning Avig Maria- No more fucks to give. Föreställningen var något av det bästa jag sett. 

Blandningen av underhållning/humor med djupa mörka verklighetsfunderingar och berättelser som i stort sätt alla kvinnor i alla åldrar på något sätt kan relatera till ingav en känsla av ångest, glädje och gemenskap.

Ångest

Ångest just för att det är kränkningar och övergrepp är ett samhällsproblem som berör och rör alla kvinnor, alla män, alla kulturer och alla samhällsskikt. Det känns tungt och sorgligt både på ett personligt plan och på ett strukturell samhällsplan.

Glädje

Glädje för att det faktiskt händer så otroligt mycket positivt i utvecklingen framåt, att nu är det nog! Föreställningen Avig Maria- No more fucks to give gav glädje och framförallt tillförsikt och hopp till framtiden. Det senaste årets positiva våg har visat flera gånger att det bubblar av positiva förändringar, nu senast där killen som läste upp textmotiveringen inför 400 personer om årets fuck girl döms för grovt förtal att utvecklingen ändå går åt rätt håll på många sätt.

Gemenskap

Gemenskap bland alla som var inne på Scandinavium och garanterat under alla Mias föreställningar runt om i landet. Både kvinnor och män som enas, känner glädje, sorg och igenkänning i upplevelserna som beskrivs. Allt framfördes på ett briljant humoristiskt sätt där djupet i frågorna ändå inte tappades bort. Bara en sådan sak som att de flesta flickor/kvinnor vid något tillfälle (eller alla tillfällen) hållit in magen för att se smalare ut vid sex och förspel. För mig var det en uppfriskande föreställningen på ett nytt och modernt sätt som inte lämnade någon oberörd.

Det sägs att vi gör skillnad på pojkar och flickor redan som bebisar när de exempelvis är ledsna. Pojkar som är ledsna brukar få höra- oj nu är han arg. Emedan flickor får vara ledsna när de är ledsna men får desto mindre bekräftelse när hon väl är arg.

Mot slutet av föreställningen väcker Mia frågan om morgondagens pojkar och flickor. Hur växer de upp? Med vilka trånga ramar och föreställningar ”klär de på sig”?
En stor del av publiken bestod/består av föräldrar med barn i förskole och skolålder. Jämställt föräldraskap är en av min verksamhets hjärtefrågor. Så därför kände jag med en gång att jag ville skriva ett inlägg relaterat till föreställningen. Vad kan dagens föräldrar göra för att inte föra vidare samma trånga ramar och värderingar kring könsroller. Ramar som talar om vad man anser sig ha rätt till och inte rätt till som pojke alt. Flicka idag?

Reflektioner efter Avig Maria- no more fucks to give. Jag vill uppmuntra föräldrar generellt till att fundera kring:

  • Hur lever jag själv? Vad signalerar det till min son, vad signaler det till min dotter?
  • Hur pratar jag och min partner med varandra? Vad sänder det för signaler om synen på män och kvinnor?
  • Prata med din partner. Prata med dina vänner och utbyt erfarenheter och tankar. Tankar kring varför problem med olika förutsättningar för flickor och pojkar existerar och fortsätter hållas vid liv?

Några grundläggande tips för att rucka på trånga ramar för barnen:

  • Egentligen är detta för alla barn men kanske lite extra för pojkar faktiskt. Lär dem om känslor! Det är okej att gråta och vara ledsen, det är okej att känna att man behöver närhet och kramar.
  • Lär ditt barn om rätten till sin egen kropp och integritet. Berätta för ditt barn hur hen kan säga NEJ, både till andra barn, och vuxna. Läs Manne Forsbergs; Barnkramar är inte presenter vuxna kan dela ut till varandra för mer inspiration och tanke.
  • Berätta för ditt barn att lika viktigt som det är att andra lyssnar och respekterar hens NEJ. Lika viktigt är det att lyssna när någon kompis säger NEJ eller STOPP.
    Ladda ner Rädda Barnens handbok; Stopp min Kropp!
  • Låt ditt barn själv välja leksaker och kläder om hen visar intresse för det. Detta kan verkligen utmana våra egna värderingar och könsrollsramar som vi vuxit upp med. Men desto viktigare att fundera och utmana de delarna därav.

Ni har väl inte missat att föreställningen Avig Maria- no more fucks to give finns på Netflix nu!

Med kärlek
Gunilla- Föräldracoach

Vill du komma i kontakt med mig för ett enskilt samtal!
Vill du veta mer om föräldracoaching, läs här!

FÖLJ BLOGGEN

Läs vår integritetspolicy

FÖLJ BLOGGEN

Läs vår integritetspolicy