Striden om julen, jul för par uppvuxna i separerade familjer/bonusfamiljer/stjärnfamiljer är inte helt okomplicerad varken för barn eller vuxen. För många av oss är julfirandet en viktigt tradition som återkommer år efter år. Något vi ser fram emot och kanske förknippar med en hel del förväntningar, mys och glädje. För många kan julen dock innebära en hel del stress, ångest och en känsla av att man slits itu av allas förväntningar och önskningar och ändå inte räcker till?! Kanske extra mycket för de vuxna och barn som är uppvuxna och del av en splittrad kärnfamilj. Jag är själv uppvuxen som skilsmässobarn och med separerade föräldrar innebar det en uppdelad jul. Det fungerade bra i just vår familj med uppdelad jul men det gjorde det, på grund av några faktorer:

 • Mina föräldrar bodde geografiskt nära varandra.
 • Mina föräldrar träffade ingen ny partner under min uppväxt (med eventuellt ytterligare barn och fler viljor och logistik)
 • Mina föräldrar hade en uppdelningsöverenskommelse gällande julen som var samma varje jul. Den innebar att vi (jag och min syster) kvällen innan julafton och julaftons morgon var tillsammans med vår pappa och julafton dag och kväll var vi med vår mamma. Att det var samma sak varje jul var en trygghet och ingav ett lugn.
 • Mina föräldrar bråkade inte (inför oss i alla fall) om julen.

Julen kan för barn i skilsmässofamiljer upplevas känslomässigt krävande och inte så lugnt och behagligt som de flesta nog önskar. Där de som barn hänger med och anpassar sig efter det som bestämts av föräldrarna många gånger.

Det är dock som vuxen som  det börjar bli  komplicerat och mer komplext kring högtider än när man är barn och kanske extra tydligt när man träffat någon speciell för en själv som man vill dela livet med. En person som väcker tankarna om att vara den person som man vill starta familj med- att få barn tillsammans är inte definitionen av en familj utan det är en definition ni som par bestämmer er för, i hur seriösa ni är i er relation.

Kanske har man träffat en partner som också är uppvuxen i en skilsmässofamilj. Det skulle innebära fyra olika ursprungsfamiljer, som kanske dessutom inte är så positiva till att träffas och umgås tillsammans. Detta skulle komplicera högtidsfirandet en hel del.

Hur gör man? Hur får man alla glada och tillgodoser allas behov av umgänge under julen? Tar hänsyn till allas behov? Såvida inte dessa fyra familjer bor i samma kvarter så blir det ett stort projekt. Låt oss utforska vad för alternativ som finns för dessa par:

 1. Fira isär. Ni som par kan fira separat. Där ni båda pendlar var för sig mellan era vardera föräldrar.
 2. Fira isär. Ni som par kan fira separat. Där ni var för sig firar vartannat år hos vardera av era föräldrar.
 3. Fira tillsammans som par och åka runt till fyra familjer och vara där några timmar per vardera familj.
 4. Fira tillsammans som par och spendera ett år vardera hos någons förälder, alltså vart fjärde år återkommande per förälder.
 5. Fira tillsammans som par och välj någon av de fyra föräldrar som ni firar jul tillsammans med varje år, alltså välj en och uteslut de andra.
 6. Fira tillsammans som par och stå som värdpar för julafton.

Om vi utgår från att det vuxna paret faktiskt vill fira jul tillsammans, för att de ser på varandra och relationen som sin framtida och nuvarande familj, då försvinner alternativ 1 och 2 på en gång.

Alternativ 3 och 4 låter inte som en vidare behaglig jultradition även om det skulle fungera. Det ena alternativet verkar rätt stressigt och det andra skulle bli alldeles för sällan hos vardera förälder och därmed inga fasta traditioner att bygga vidare på som par. Så då kanske ändå alternativ 5 och 6 är det som återstår, vilka kanske inte heller känns helt lätt eller givna att välja.

Addera nu till de fyra ursprungsfamiljernas åsikter om er tidsuppdelningen kring jul och julafton. Sedan addera på att ni som par får barn tillsammans som ni vill skapa traditioner för.

Så hur gör man alla nöjda och glada? En lösning som inte förstör vår känsla för julen och gör julen så behaglig som möjligt?  Det är ju en omöjlig ekvation där alla inte kan bli nöjda och strävan efter det är ohållbar. Förmånen som vi som vuxna har är att vi kan välja och besluta själva långt mer än vad ett barn har möjlighet till. Så egentligen återstår bara ett alternativ: hitta en lösning som fungerar utifrån att svara på några korta frågor:

 1. Hur ser ni som par på er framtid, är den gemensam? I så fall, är julen ett gemensamt beslut som ni behöver hitta en gemensam lösning på ett hållbart framtida firande? Fundera vidare med nästkommande frågor.
 2. Om du/ni fick önska, hur skulle julen firas och se ut då? Tänk utanför boxen, inga begränsningar finns såvida vi inte skapar dem för oss själva.
 3. Vad vill du/ni att era barn skall minnas och få med sig för traditioner?
 4. Planera och fundera tillsammans i god tid innan jul för att undvika stress.

Så börjar en idé om er jul att formas!

Lever du i en relation eller familj där du upplever högtider som något komplicerat och vill ha en lösning, du når mig via gunilla@ekencoaching.se, första samtalet 375 kr.

Dela:
 • 8
  Shares