Striden om julen, jul för par uppvuxna i separerade familjer. Bonusfamiljer/stjärnfamiljer är inte helt okomplicerad varken för barn eller vuxen. 

För många av oss är julfirandet en viktigt tradition som återkommer år efter år. Något vi ser fram emot och kanske förknippar med en hel del förväntningar, mys och glädje.

För många kan julen dock innebära en hel del stress, ångest och en känsla av att man slits itu av allas förväntningar och önskningar och ändå inte räcker till?! Kanske extra mycket för de vuxna och barn som är uppvuxna och del av en splittrad kärnfamilj. Jag är själv uppvuxen med skilda föräldrar vilket innebar en uppdelad jul som barn. 

En uppdelad jul fungerade bra i just vår familj MEN det gjorde det på grund av några faktorer:

 • Mina föräldrar bodde geografiskt nära varandra.
 • De träffade ingen ny partner under min uppväxt (med eventuellt ytterligare barn och fler viljor och logistik).
 • Mina föräldrar hade en uppdelningsöverenskommelse gällande julen som var samma varje jul. Den innebar att vi (jag och min syster) kvällen innan julafton och julaftons morgon var tillsammans med vår pappa och julafton dag och kväll var vi med vår mamma. Att det var samma sak varje jul var en trygghet för oss som barn.
 • Mina föräldrar bråkade inte (inför oss i alla fall) om julen.

Julen kan för barn i skilsmässofamiljer upplevas känslomässigt krävande och inte så lugnt och behagligt som de flesta nog önskar. 

Där de som barn hänger med och anpassar sig efter det som bestämts av föräldrarna många gånger.

Det är dock när barnet (du) vuxit upp och blivit vuxen själv som det hela blir än mer komplicerat. Högtiderna blir mer komplexa än när man är barn och kanske extra tydligt när man träffat en partner. En speciell person som man kanske vill dela livet med.

En person som väcker tankarna om att bli den partner man vill starta familj med. Definitionen av en familj är en inställning kring er seriositet kring er framtid. Det baseras inte enbart på om ni får barn tillsammans.

Ponera att denna partner du träffat också är uppvuxen i en skilsmässofamilj. Det skulle innebära fyra olika ursprungsfamiljer. Vars separerade ursprungsfamiljer dessutom inte är så positiva till att träffas och umgås tillsammans. Detta skulle komplicera högtidsfirandet en hel del.

Hur gör man? Hur får man alla glada och tillgodoser allas behov av umgänge under julen? 

Såvida inte dessa fyra familjer bor i samma kvarter så blir det ett stort projekt. Låt oss utforska vad för alternativ blir för paret:

 1. Ni kan fira isär, separat från varandra. Där ni båda pendlar var för sig mellan era båda skilda föräldrar.
 2. Fira isär, separat från varandra. Där ni var för sig firar vartannat år hos era vardera föräldrar.
 3. Ni kan fira tillsammans som par. Åka runt till fyra familjer och vara där några timmar per vardera familj.
 4. Fira tillsammans som par. Spendera ett år vardera hos någons förälder. Vilket innebär vart fjärde år återkommande hos vardera förälder.
 5. Tillsammans som par och välj någon av de fyra föräldrar som ni firar jul tillsammans med varje år. Alltså välj en och uteslut de andra.
 6. Fira tillsammans som par och stå som värdpar för julafton. De som vill kommer, beslutet vilar på dem.

Om vi utgår från att det vuxna paret faktiskt vill fira jul tillsammans! Att paret ser på varandra och sin relationen med en framtid, då försvinner alternativ 1 och 2 på en gång.

Alternativ 3 och 4 låter inte som en vidare behaglig jultradition även om det skulle fungera. Det ena alternativet verkar rätt stressigt och det andra skulle bli alldeles för sällan hos vardera förälder. Därmed inga fasta traditioner att bygga vidare på som par. Så då kanske ändå alternativ 5 och 6 är det som återstår, vilka kanske inte heller känns helt lätt eller givet att välja.

Utöver den känslomässiga ansträngningen detta blir för er både enskilt och som par. Addera nu till de fyra ursprungsfamiljernas åsikter kring jul och julafton och om hur ni bör fira.

Det går an att ha det lite rörigt i ett par år innan man hittar rätt. Men fundera nu vidare för hur det skulle se ut om ni väntar barn tillsammans. Vad för traditioner vill ni skapa för ert barn?

Så hur gör man alla nöjda och glada? Hur hittar man en lösning som inte förstör julkänslan? Det är en omöjlig ekvation där alla inte kan bli nöjda och strävan efter det är ohållbar.

Förmånen som vi som vuxna har är att vi kan välja och besluta själva långt mer än vad ett barn har möjlighet till.

Så egentligen återstår bara ett alternativ: hitta en lösning som fungerar utifrån att svara på några korta frågor:

 1. Hur ser ni som par på er framtid, är den gemensam? I svaret är ja! Då är julen ett gemensamt beslut som ni behöver hitta en gemensam lösning på ett hållbart framtida firande? Fundera vidare med nästkommande frågor.
 2. Om du/ni fick önska, hur skulle julen firas och se ut då? Tänk utanför boxen, inga begränsningar finns såvida vi inte skapar dem för oss själva.
 3. Vad vill du/ni att era barn skall minnas och få med sig för traditioner?
 4. Planera och fundera tillsammans i god tid innan jul (tänk september/oktober) för att undvika stress.

Så börjar en idé om ER jul att formas!

Lever du i en relation eller familj där du upplever högtider som något komplicerat och vill ha söka lösning, du når mig via gunilla@ekencoaching.se

Läs mer om jul inom stjärnfamiljer på Family-Lab: Stjärnfamiljens jul!

12 NYHETSBREV GRAVID

HELT KOSTNDSFRITT

FÖLJ BLOGGEN

Läs vår integritetspolicy

FÖLJ BLOGGEN

Läs vår integritetspolicy