Då var vabruari här med dunder och brak! Visst vore det ett under om ens barn kunde undkomma att bli sjuk! Det händer säkert men de allra flesta barn åker på något, antingen influensan, vinterkräksjukan eller något annat förkylningsvirus.

Ena stunden är man orolig när ens barn är väldigt sjukt för att i nästa stund vara frustrerad när barnet börjar tillfriskna och klättrar på väggarna istället. Sen är det de ständiga dåliga samvetet närvarande kring arbete som ligger efter och stressar och tankar om vad arbetskollegor skall tänka om all frånvaro? Det hela är inget lätt pussel att få ihop utan att vrida in och ut på sig själv som förälder. Så hur kan man överleva vabruari utan för mycket dåligt samvete, tålamod som tryter och stress?

Här är mina 3 bästa tips:

  • Fokusera på långsikt!
    Detta är en kort period. Både säsongsmässigt, men framförallt om man tänker till livet i sin helhet så är småbarnsåren och vabbandet som kommer med dessa åren bara en kort kort period. Du kommer inte vabba lika intensivt sett på lång sikt.
  • Undvik dåligt samvete genom tanken; kan jag förändra något? Om svaret är nej så försök linda in din känsla i den tanken- jag kan inte förändra läget just nu, hitta en acceptans och balans där stress och samvetet kan få vila i ”bomull”, var snäll mot dig själv!
  • Vad är viktigt just nu?
    Se den här tiden som extra värdefull, du och ditt barn får verkligen umgås och bara vara utan några måsten alls.

https://www.expressen.se/mama/barn-baby/barnhalsa/5-satt-att-underlatta-barnens-lakarbesok-perfekt-infor-vabruari/

Vad kan man hitta på under vab-dagarna?

Vi har precis haft en lång period av något jobbigt virus här hemma vilket även inneburit besök på barnakuten. Under alla sjukdagar så har vi kollat en hel del film men för att variera oss så har vi även bakat någon dag, lånat flera böcker från biblioteket och läst en hel del. Vi har byggt med lego, ätit glass och lekt med medicinsprutor och vatten, en mycket uppskattad aktivitet. Det två sistnämnda är dessutom är ett bra tips för att få i vätska i barnet. De allra flesta barn vill och behöver ha extra mycket närhet när de är sjuka och detta gäller även lite äldre barn så passa på att suga åt dig av kramar och närhet, det mår både du och barnet bättre av 😉

Såklart är alla aktiviteter en anpassning efter hur sjukt barnet är men när barnet är halvsjukt brukar det vara svårt att ligga – och sitta still och då kan det vara en idé att hitta på lite enklare hemmaaktiviteter. En bra utgångspunkt är att:

Fundera på vad du själv gillar att göra? Lägga pussel, läsa bok, kolla film, pyssla?
Fundera på vad ditt barn gillar att göra, baka något tillsammans?
Finns det något som kan vara lite speciellt som barnet bara får göra när hen är sjuk?

Funderingarna sätter igång en första tanke till vad för många alternativ som finns även om det ibland inte känns så.

Lycka till med vabruari vabbandet!

Vill du komma i kontakt med mig för ett enskilt samtal!
Vill du veta mer om föräldracoaching, läs här!

FÖLJ BLOGGEN

Läs vår integritetspolicy

FÖLJ BLOGGEN

Läs vår integritetspolicy