Laget före jaget- familjen först. Jag blev påmind om lagsammanhållning när vi kollade på fotbolls-VM igår. Sverige vann i matchen mot Mexico och är därmed vidare till åttondelsfinal, Wihooo! Men det hade inte varit möjligt utan ett grymt lagspel och utmärkt samarbete.

Man skulle kunna dra parallellen till en familj. Tanken känns aktuell både inför gemensam semester och i vardagen. Familjen är också ett slags lag som skall prestera och göra mål. Där mål och prestation handlar om att må bra tillsammans och samspela i vardag och semestertid. Familjen som lag fungerar såhär i bemärkelsen;

Ett lag är aldrig starkare än sin svagaste länk

Alltså är det någon person i en familj som är trött, långsam, hungrig, sjuk så kommer det påverka HELA familjen. Det som definierar laget familjen är hur man som enhet löser, stöttar och hjälper varandra. Vare sig den ”svagaste länken” är en förälder eller ett barn är avgörande för hur hela familjen mår som HELHET.

Allt räknas som viktigt, även om det är litet

Om någon uttrycker att den är sur, ledsen, besviken exempelvis. Eller för den delen ett litet barn som slänger sig på marken och skriker- så är det viktigt för ALLA. Viktigt i den bemärkelsen att de vuxna behöver fundera i efterhand på vad som orsakade att någon blev sur eller besviken? Vad påverkade barnet till att hamna i ett läge där barnet inte ser någon annan utväg än att slänga sig på marken och skrika?

Testa och utmana ditt samarbete/lagspel

Om laget haltar och laget spelar ”dåligt”, testa att spela på ett annat sätt än du brukar. Träna på att se hur lagsamarbetet ser ut i er familj. Tänk dig att du ser på dig själv och din familj ur en utomstående persons perspektiv. Fundera på vad ni kan förbättra i er vardag tillsammans? Hur kan ni förbättra det? Vilken roll spelar du i laget, är den rollen välfungerande för allas välmående i familjen?

Träna på tålamod/uthållighet

Att vänta in dina lagspelare OCH att hitta ny energi? Vad hjälper dig få mer tålamod?

Ett lag tar beslut tillsammans

Vi kan kalla lagmedlemmarna i familjen för lagkapten 1 & 2 (föräldrarna) och spelare 1 & 2 (barnen).

Låt oss säga att beslutet handlar om att åka på en “frivillig” jobbresa (ej närvara i familjen). Beslutet att åka tas på egen hand av lagkapten 1 som sedan förmedlar det vidare till familjen. Beslutet kommer att påverka det resterande laget och framförallt lagkapten 2. Det kommer påverka belastningen gällande hushållsarbete och vardagsrutiner såsom läggning/tandborstning/lek.

Hur det kommer att påverka övriga laget kan variera beroende på dagsform på lagkapten 2. Hur lagkapten 2 reagerar och mår just den dagen, över beslutet som lagkapten 1 tagit.

Familjen kan även påverkas av hur spelarna (barnen) reagerar och samarbetar kring beslutet. Spelarna kan i sin tur kan också bli påverkade av hur lagkapten 2 förhåller sig till beslutet. Verkar hen överbelastad och irriterad eller tar hen det med ro? Alltså hur hen reagerar kommer reflekteras/projiceras över på spelet (vardagen) och spelarna (barnen).

Finns det två lagkaptener så är man två beslutsfattare och bör fatta besluten tillsammans. För att respektera och inte köra över varandra.

Det viktiga är inte om det är okej eller inte, att lagkapten 1 fattar ett beslut över huvudet på lagkapten 2 och spelarna. Det viktiga är att laget respekterar laget. Att besluten som tas i samråd ställs som en fråga- Jag tänkte/behöver åka på en jobbresa, fungerar det för er?

Även beslutet om att en av lagkaptenerna får fullt beslutsmandat ibland i familjen- kan bestämmas. Men det bestäms då tillsammans!

Laget familjen, det viktigaste laget du har i livet! Både under semestertider och vardagstider- ja hela tiden!

För mer information om Eken Coachings tjänster läs här.

FÖLJ BLOGGEN

Läs vår integritetspolicy

FÖLJ BLOGGEN

Läs vår integritetspolicy