Laget före jaget- familjen först! Tanken känns aktuell både inför gemensam semester och i vardagen men även för att vi befinner oss mitt i 2018 års fotbolls-VM. Igår vann Sverige i matchen mot Mexico och är därmed vidare till åttondelsfinal, Wihooo! Men det hade inte varit möjligt utan ett grymt lagspel och utmärkt samarbete.

Man skulle kunna dra parallellen till en familj. Familjen är också ett slags lag som också skall prestera och göra mål, där mål och prestation handlar om att må bra tillsammans och samspela i vardag och semestertid. Familjen som lag fungerar såhär i bemärkelsen;

Ett lag är aldrig starkare än sin svagaste länk. Alltså är det någon person i en familj som är trött, långsam, hungrig, sjuk så kommer det påverka HELA familjen. ”Laget familjen”, hur man som familj och enhet löser, stöttar och hjälper varandra vare sig den ”svagaste länken” är en förälder eller ett barn är avgörande för hur hela familjen mår som HELHET.

Allt räknas som viktigt, även om det är litet. Om någon uttrycker att den är sur, ledsen, besviken eller för den delen ett litet barn som slänger sig på marken och skriker- så är det viktigt för ALLA. Viktigt i den bemärkelsen att de vuxna behöver fundera i efterhand på vad orsakade att någon blev sur eller besviken, vad påverkade barnet till att hamna i ett läge där barnet inte ser någon annan utväg än att slänga sig på marken och skrika?

Att alla äter och sover ordentligt. Inte bråka och tjata på varandra utan vara förstående och förutseende (planera, förebygga och samarbeta), där har vi som föräldrar det yttersta ansvaret.

Träna på tålamod/uthållighet. Vad hjälper dig att få mer tålamod? Att vänta in dina lagspelare OCH att hitta ny energi?

Testa och utmana ditt samarbete/lagspel. Om laget haltar och laget spelar ”dåligt”, testa att spela på ett annat sätt än du brukar. Träna på att se hur lagsamarbetet i er familj ser ut idag ur en utomstående persons synvinkel och fundera på hur ni kan förbättra er vardag tillsammans? Vad kan ni förbättra? Det behöver inte betyda att laget mår dåligt men att perspektiv på vad och hur din roll i laget fungerar och hur laget som helhet fungerar är viktigt för framtiden och allas välmående.

Ett lag tar beslut tillsammans. Ett scenario för beslutsfattande – vi kan kalla lagmedlemmarna i familjen för lagkapten 1 & 2 (föräldrarna) och spelare 1 & 2 (barnen);

Om lagkapten 1 tar ett beslut, låt oss säga att beslutet handlar om att åka på en ”frivillig” jobbresa (ej närvara i familjen) och det beslutet tas på egen hand av lagkapten 1 att genomföra. För att sedan förmedlas vidare till familjen, beslutet kommer att påverka det resterande laget och framförallt lagkapten 2. Gällande hushållsarbete och i umgänget/läggning/tandborstning/lek och allt annat som händer i livet, i en familj.

Hur det kommer att påverka övriga laget kan variera beroende på dagsform på lagkapten 2.
Hur lagkapten 2 reagerar och mår just den dagen, över beslutet som lagkapten 1 tagit.
Det kan även påverkas av hur spelarna reagerar och samarbetar kring beslutet.
Spelarna kan i sin tur också bli påverkade av hur lagkapten 2 påverkas av beslutet (överbelastning, irritation, ensamhetskänslor) och hur hen reagerar kommer reflekteras/projiceras över på spelet och spelarna.

Oavsett är poängen; ett lag fattar beslut tillsammans. Finns det två lagkaptener så är man två beslutsfattare och bör fatta besluten tillsammans. För att respektera och inte köra över varandra.

Det viktiga är inte om det är okej eller inte , att lagkapten 1 fattar ett beslut över huvudet på lagkapten 2 och spelarna, – det viktiga är att laget respekterar laget. Besluten som tas i samråd ställs som en fråga- Jag tänkte/behöver jobba övertid idag, funkar det för er?

Ps. även beslut om att en av lagkaptenerna får fullt beslutsmandat ibland i familjen- kan bestämmas, men då bestäms det tillsammans!

Laget dvs. familjen, det viktigaste laget du har i livet! Du och de dina är värda all den omtanke och ansträngning du kan uppbringa både under semestertider och vardagstider- ja hela tiden!

För mer information om Eken Coachings tjänster läs här.

Dela:
  • 6
    Shares