Vardagsrutiner

Semestern är slut för de flesta av oss och vardag med arbete, studier och förskola har börjat.  För vissa av er kanske det innebär inskolning för första gången till och med och lite stöd i form av vardagsrutiner och tips kan kanske underlätta då. Hur kan man smidigt förenkla logistiken, rutinerna och få ihop vardagen i en småbarnsfamilj? Det finns faktiskt hjälpmedel till att på ett begripligt sätt för barnen och på ett mer lättsamt sätt för dig som förälder få till detta.

Det finns något som kallas för rutinkort som beskriver vardagssituationer och sysslor för små barn. Sysslor som ofta upptar mycket tid och energi för alla i vardagen. Stressen minskar och konflikterna blir färre, samtidigt som barnens självkänsla ökar med stöd av rutinkort.

Många gånger har vi vuxna allt i huvudet som skall göras, hur snabbt och i vilken ordning. Men för barnen kan detta bli abstrakt och rörigt att försöka hänga med i och förstå. Korten ökar barnens chans att kunna förstå och lära sig själva vad som skall göras, utan att det blir onödigt tjat.

Att kunna känna översikt över sitt eget liv och vad som skall hända och hur det är en skön känsla oavsett om du är två år eller vuxen. Korten hjälper till att skapa tydliga och roliga rutiner i vardagen där barnen får inspiration och hjälp att utveckla sin egen förmåga och kompetens att klara av moment själva.

Vid till exempel inskolning så är det  tillräckligt mycket som snurrar av tankar, känslor och nya rutiner i vardagen både för stora och för små och  i samband med en del oro många gånger. Då kan lite enkla stödrutiner för de enkla vardagssysslorna vara skönt att tillföra. Det här inlägget skall inte handla om själva inskolningen men här kommer två enkla tips för att  underlätta inskolningen för ditt barn;

1, besök förskolan när den är stängd, så får barnet en chans att för att bekanta sig med gården i egen takt och tillsammans med dig som förälder.
2, Prata med pedagogerna och ställ frågor. När du som förälder pratar och ler mot, och med pedagogerna, underlättar det för barnet. Om barnet ser att du som förälder ”godkänner” och verkar gilla personalen på förskolan så går det ofta lättare och snabbare för barnet att göra detsamma.

Rekommendationen för rutinkorten är att sätta upp en rutinföljd som gäller hemma hos er för exempelvis er kvällsrutin eller morgonrutin. Allra roligast och bäst effekt blir det om du kan sätta upp er rutinföljd tillsammans med barnet/barnen. Du kan faktiskt börja redan under bebistiden med rutinkort till exempel bredvid skötbordet med kort på att ta D-droppar eller byta blöja.

Rutinkort                                                                                                                                                                                                                                                                         Illustrationer Tinna Ahlander (Tinna bild och form)

På Barnmässan i mars tidigare i år så träffade jag företaget Lilla Margreth som drivs av Amanda Thörn och startades 2016. Företaget gör rutinkort och Amanda brinner för sina kort och beskriver dem som pedagogisk inredning som gör familjebestyren enklare och roligare! Rutinkorten på bilderna här ovan är Lilla Margreths och jag tycker de är så väldigt fina.

Det är åtta kort som alla har sin egen lilla hjältefigur som är specialist på att göra olika saker. Illustrationerna är lätta för barnen att följa och som vuxen kan du skapa enkla instruktioner med utgångspunkt i bilderna. Lilla Margreth brukar få höra från kunder som berättar om – hur enkelt det funkar bara man fäster upp dem och håller sig till dem. Hur härligt det är att skiljas åt på morgonen och alla är glada och inte stressade och att de spar både tid och energi. 2019 släpper Lilla Margreth 3 barnböcker som rör rutiner, där vi får bekanta oss lite mer om vad figurerna gör och vad de är för några.

Varmt lycka till med vardag och inskolning

Gunilla

Som vanligt erbjuder Eken Coaching alltid kostnadsfri konsultation (15 min) innan bokning av coachsamtal.

KONTAKT

Dela:
  • 35
    Shares