Mamma och egenföretagare. Har du någon gång funderat på att göra något annat i ditt liv? Det är många som med lite perspektiv på tillvaron börjar att fundera i nya banor i samband med föräldraledighet;
Vad vill jag göra med mitt liv?
Hur vill jag leva?

I våras skrev jag blogginlägget Föräldraledig och funderar på att byta karriär? om att byta karriär under föräldraledighet och även ett inlägg om min egen historia kring det. Jag fick en hel del respons från andra (framförallt mammor) efter de inläggen. Därför tänkte jag att det kunde vara kul att ge inblick i en annan mammas företagsamhet och hur hon upplevt det. Så jag intervjuade Louise om hennes företagsamhet och föräldraroll.

Louise startade sitt företag ett tag innan föräldraledigheten. Hon drev till en början sin verksamhet vid sidan av journalistanställningar men ungefär i samband med att hon började arbeta heltid i sitt företag blev hon gravid med sitt första barn. Hur upplevde hon företagandet i samband med graviditet och föräldraledighet?

Berätta lite om dig och ditt företag?

Jag driver företaget Wanderings där jag arbetar som fotograf. Förlossningar, familjer och bröllop är det jag fotar. Jag älskar verkligen mitt yrke och känner väldigt passionerat för att få ta del av andras privata och speciella ögonblick i livet. Jag är nu inne på mitt fjärde år på heltid i företaget.

Det som gjorde att jag bestämde mig för att satsa på företag var att jag under längre tid haft  tillfälliga anställningar.  Som i sin tur påverkade att jag behövde vara flexibel i både tid och boende för att få journalistuppdrag. Jag klarade till slut inte av att fortsätta som journalist p.g.a.. arbetsförhållandena, anställningsvillkoren. Till viss del även någon sorts kreativ utbrändhet och känsla av att aldrig riktigt vara nöjd med det jobb jag åstadkommit.

Då tog jag steget, inte för att jag var modig eller kände att jag hade tillräckligt med jobb

Inte för att jag var modig eller kände att jag hade tillräckligt med jobb för att gå runt som fotograf. Utan för att jag behövde få göra det som jag brann för innerst inne och det var att berätta i bild snarare än i text. Jag hade inte världens bästa förutsättningar när jag tog steget till eget företag på heltid eftersom jag var ganska slutkörd men  äntligen fick jag göra det jag brann för. Helt på mina egna villkor och sen dess har jag mått jättebra. Det har funnits år då det gått sämre och jag har fått kämpa mycket och varit väldigt pressad, troligtvis mer än när jag jobbade som journalist. Men det har hela tiden varit på mina villkor! Ingen har bett mig koka soppa på en spik och jag älskar fortfarande att jobba som fotograf.

Var det planerat att bli gravid i samband med att du också började arbeta heltid med din fotoverksamhet?

Graviditeten var planerad men vi trodde att det kanske skulle ta ett tag innan det blev något. När det gick på första försöket blev vi lite chockade. Under graviditeten var jag väldigt orolig för hur allt skulle gå med företaget och ekonomin. Jag var orolig för om jag skulle bli en bra mamma och om jag skulle kunna fortsätta göra saker för mig själv, om jag skulle kunna fortsätta att vara jag. Det var en bergochdalbana många gånger.

“Som ny i sitt företag behöver man ge sitt allt, som ny mamma behöver man också ge sitt allt”

Vad var fördelarna med att vara mamma och egenföretagare?

Flexibiliteten, att jag kunde styra mycket av mina tider själv och kunna anpassa dem efter bebisens behov.

Vad var de mer utmanande delarna av att vara mamma och egenföretagare samtidigt?

Innan jag började arbeta heltid med företaget så hade jag arbetat i flera år som anställd. Men när min SGI skulle räknas ut gick Försäkringskassan endast på mitt första halvår med heltid i företaget när de räknade ut min föräldrapenning. Så jag fick minimibeloppet vilket gjorde att jag var tvungen att börja jobba ganska tidigt efter förlossning.


“Försäkringskassan har ett särskilt uppbyggnadsskydd för nystartade företag, kan dock skilja något av vilken företagsform du har. Enskild firma eller AB etc. SGI-skyddet gäller i 36 mån från och med registrering av F-skatt hos Skatteverket (fr.o.m sommaren 2018) dessförinnan var det 24 mån).

Under de första 36 månaderna, uppbyggnadsskedet, ska företagaren få en SGI som minst motsvarar skälig avlöning för liknande arbete om personen hade varit anställd (jämförelseinkomsten). Försäkringskassan utgår vid bedömningen från arbetsuppgifterna och omfattningen på det egna arbetet för att kunna fastställa jämförelseinkomsten.”
//text från Granskningsrapport av Riksrevisionen till Riksdagen  2017-12-15


Till en början gjorde jag lite kortare uppdrag då och då. Sen började jag jobba alltmer, ungefär tre månader efter förlossning. Det var jobbigt i början att lämna min bebis när han var så liten. Det gick emot alla instinkter jag hade i mig. I efterhand kan jag se fördelarna i att min man fick en nära relation redan från start med vårt barn och att det gynnat deras relation och vårt gemensamma föräldraskap.

Hur upplevde du första året som nybliven förälder?

Hela första året gick väldigt bra faktiskt. Jag hade så mycket energi! Det var något sorts adrenalin jag gick på tror jag, eller så var det hormoner. Hur jag orkade så mycket som jag gjorde förstod jag inte själv! Jag tyckte att jag var både en bra företagare och en jättebra mamma

“Dagligen sa jag till mig själv att jag gjorde mitt allra bästa och att jag var en jättebra mamma”

Jag sa till mig själv att jag aldrig skulle ångra att jag jobbade under första året. För jag kände samtidigt att jag var närvarande med mitt barn och att han fick så mycket kärlek och tid han behövde. Om jag kunde åka iväg och göra min grej en liten stund då och då, så kunde jag komma tillbaka hem med ny energi till att ta hand om mitt barn och njuta av familjelivet. Jag lärde mig att även som nybliven mamma kan det vara bra med små pauser här och där då man får fokusera på något annat.

Nu däremot när han blivit tre och min sambo har fått ett nytt jobb som kräver lite mer tid och energi av honom, tycker jag att det är svårare att kombinera företagandet med att ha barn. Den stora bristen är tid. Jag tror att alla småbarnsföräldrar kämpar på sitt sätt, alla har dåligt samvete för att det känns som att man inte räcker till oavsett om man har eget företag eller en anställning.

Vilka tips och råd skulle du vilja ge till andra som är mamma och egenföretagare?

Oroa dig inte så mycket för hur det blir. Allt löser sig till slut. Det är bra att ha lite pengar sparade men det är inget måste, du kommer klara dig ändå.

Om du har en partner är det positivt om ni kan dela på ansvaret för bebis. Försök planera tillsammans hur ett delat ansvar skulle kunna se ut för er.

Lycka till!

Ps. Har du funderingar och en önskan om att göra något annat, något nytt i ditt liv?

Kanske har du en idé om vad du vill men vågar inte riktigt ta steget? Kanske vill du göra något annat men kan inte riktigt hitta vad det är du vill istället, vad är din grej?
Eken Coaching erbjuder alltid kostnadsfri konsultation, skriv till Föräldracoachen på Messenger eller kontakta via mail eller telefon innan bokning av samtal.

Boka samtal: 890 kr/tim

FÖLJ BLOGGEN

Läs vår integritetspolicy

FÖLJ BLOGGEN

Läs vår integritetspolicy