Hur laddar du inför sommarnöjen med familjen? Det är snart sommar, det är snart semester. Kanske är dina förväntningar och förhoppningar på hur mysigt och bra du och din familj kommer ha det tillsammans på topp?

Kanske har ni planerat att åka iväg på lite extra speciella utflykter, något som kostar lite mer, något som det ligger mycket förväntan och bubbel kring – som att åka till en nöjespark? Som förälder vill man att de här dagarna skall bli precis så bra och roliga som man tänkt och planerat. Men vad händer när det inte blir som förväntat och vad kan man göra i de lägen som de roliga nöjesdagarna börjar gå åt fel håll?

Föreställ dig en inplanerad dag till exempelvis Liseberg. Det kanske ösregnar ELLER är jättevarmt den dagen ni planerat in? Det kanske är barn som matvägrar just den här dagen. Eller barn som fått i sig för mycket socker och går bananas? Det kanske är minst 30 min kötid bara för att komma in och när barnet sedan tappar sin glass mitt i kön till en av attraktionerna är tumultet ett faktum. Där och då kanske du som förälder upplever att tiden inte räcker till, att vad du tänkte och ville med dagen håller på att glida helt ur händerna och ditt humör dalar?

Nöjesparker är fantastiskt roliga men ibland kan man uppleva att det nästan är upplagt för familjekriser. Här kommer tips för dig att ta till när familjen är iväg på utflykt:
  • Se till att barnets basala behov tillgodoses (toalettbesök, hunger, sömn), helst redan innan de börjar märkas. Försök tima in sov/ mat rutiner och räkna med extra kötid till mat, om ni inte har med egen.
  • Ha med extra frukt och fika som du vet barnet/en tycker om och som alltid fungerar.
  • Undvik för mycket socker, framförallt innan barnet fått i sig vanlig mat. Sockret gör att blodsockret sticker i höjden med energin, för att strax därpå rasa ner i botten och då har du kanske ett barn som skriker eller gråter på marken.
  • Läs en saga, ta med något att rita eller pyssla med vid måltider. Det händer så mycket spännande dessa dagar och förväntningarna och intrycken i barnets kropp på allt kul som händer gör det svårt för ett litet barn att sitta stilla och äta. Det spritter i den lilla kroppen av glädje och den positiva känslan i kroppen hos ditt barn vill du som förälder uppmuntra och behålla, framförallt vill en inte kritisera barnets uppspelthet. Ifall det krävs låt barnet kolla på telefon eller Ipad vid måltid. Som vuxen vet jag hur viktigt det är med mat dessa dagar och då kan en bekant ,för barnet, liten film underlätta för att ändå få barnet att fokusera en stund och få i sig lite mat så resten av dagens energi håller.
  • Långa köer till roliga attraktioner, läs 20–30 min. Ditt barn kan inte riktigt omsätta den tiden till verklighet ännu så även om du säger att det är lång kö så vill barnet ändå åka, ni går och ställer er i kön och redan efter 5 min så börjar det bli gnälligt, svårt att stå stilla, kanske kissnödigt. Vad kan man göra? Även om ditt barn är litet kan du på en enkel nivå fråga- Vill du fortfarande åka……..? Barnet svarar ja, förklara enkelt och mjukt; – alla de barnen framför i kön vill också åka och då måste vi vänta på vår tur, jag tycker också det är tråkigt och jobbigt att stå i kö och det tycker nog alla andra barn och föräldrar också. Om barnet verkar väldigt otåligt så fråga igen, upprepa lugnt samma svar. Om barnet verkar säker på sin sak i att fortsätta stå i kön så kan det hjälpa att vara kreativ som förälder, leka någon lek, sitta på axlarna, kika under kön, Jag ser något rött- ser du det också?
Viktigaste tipset, hur laddar du inför sommarnöjen med familjen;

Var alltid beredd att omformulera dina egna förväntningar på dagen! Det är det hetaste tipset. Det kanske inte blir som du tänkt dig men det kan ju bli bra ändå! Påminn dig själv om vilken känsla du vill ha? Vilken känsla du vill att ditt barn skall ha i kroppen? Vad är viktigt?

Du som vuxen har det yttersta ansvaret för stämningen av dagen. Du är den som kan anpassa dina förväntningar, det kan inte små barn göra. Om du upplever att inget fungerar och att du inte vet vad lösningen? PAUSA, sätt er på en bänk en stund om det behövs, se vad som händer. Du kommer kanske bli förvånad över hur mycket alternativ som finns att hitta. Alternativ som blir tillgängliga om du är villig att anpassa dina förväntningar och låta dagen följa det tempo som blir.

Det finns såklart inget som garderar fullt ut för att en semester med barn blir som man önskat. Men jag hoppas tipsen kan underlätta något och öka förutsättningarna inför dessa fantastiskt roliga och omtyckta minnesdagar som de bör få vara. Det finns däremot flera saker du kan göra redan innan dessa utflyktsdagar för att ”bädda” för en bra upplevelse och flera saker du kan ta med dig och tänka på efter ni varit iväg och några av dessa kommer nästa blogginlägg handla om.  Inlägget publiceras om ca. två veckor.

Allt gott och trevlig nationaldag!

Vill du komma i kontakt med mig för ett enskilt samtal!
Vill du veta mer om föräldracoaching, läs här!

Dela: