Föräldraledig, fika någon? Från att kanske ha varit fullt aktiv och haft inflytande och respons från andra människor dagligen så är du själv hemma med ett litet barn!

Att från fullt arbetande eller fullt studerande, eller hur nu ditt liv sett ut innan barn, till att vara föräldraledig är en rätt stor förändring. Förutom barnet i sig och den livsförändring som det innebär. Så är det faktiskt en tydlig separation (tillfällig) från ditt tidigare liv.

Kontrasten känns tydligare för vissa än för andra. Varken det är en kontrast som du upplever som skön eller som lite jobbig, så kan nog de flesta skriva under på att det är en typ av separation från det livet du nyss hade, och därmed en anpassning till det nya. En av de vanligaste känslorna som föräldralediga uttrycker är ensamhet.

Varken du är socialt aktiv eller tvärtom som föräldraledig. Hur hittar du balansen som får dig att må så bra som möjligt i din föräldraledighet?

För det viktiga är inte, vad du bör göra enligt dig själv och andra. Det viktiga är att du känner att det är rätt balans av socialt liv för dig och ditt barn, som påverkar er på ett positivt sätt.

Våren är en sån typisk tid där de flesta vill komma ut och gå promenader, umgås och sitta i solen. Vi känner oss mer benägna att vilja vara sociala och komma ut. Då kan känslan pocka på lite extra om du inte redan har det sociala livet som du önskar under föräldraledigheten.

För vissa blir det fika i överflöd med andra föräldralediga, grannar och vänner. Hos andra blir det häng på öppna förskolan alla dagar de kan och har öppet. För vissa blir det mycket hemmatid utan någon att umgås med. Faktiskt är det mycket upp till slumpen hur ditt sociala liv som föräldraledig blir;

  • Har du någon annan i din umgängeskrets som är föräldraledig?
  • Har du hamnat i en bra föräldragrupp på BVC?
  • Vilken typ av personlighet som du har och vilken typ av personlighet/temperament som din bebis har?
  • Hur du som förälder mår fysiskt och psykiskt och hur ditt barn mår?
  • Bor du i en liten ort eller i en stor stad som påverkar hur lätt eller svårt det är att träffa andra föräldralediga?
  • Är du kräsen med vilka du umgås eller är du nöjd bara du har någon att tjöta lite med?

Det är så mycket som påverkar hur just ditt liv ser ut när du är föräldraledig. Men också mycket som du faktiskt inte kan påverka så som du kanske önskat. Så hur gör man om vill vara mer social i föräldraledigheten men slumpen har inte försett dig med de möjligheter som du är värd?

Här finns en sida som ger lite förslag Rulla Vagn!

Vårhälsningar

Har du någon fråga eller vill boka samtal med mig så gör du det här!

Gunilla

FÖLJ BLOGGEN

Läs vår integritetspolicy

FÖLJ BLOGGEN

Läs vår integritetspolicy