Ilskans energi! Du vet de gånger som du känt dig riktigt, riktigt arg?! Så arg att du måste ut och springa, längre, fortare och mer uthålligt än någonsin.  Arg så att du storstädar kliniskt hemma på alla de ställen som du vanligtvis undviker som pesten. Så arg att kroppen skriker efter att få ut ilskan på ett fysiskt sätt. Det är den känslan jag kallar för Ilskans energi.

Ok, så vad menar jag att ni skall göra med ilskan då?

Eller menar jag att det är positivt eller negativt? Jag menar varken eller. Jag vill bara belysa att i ren ilska finns en enorm energi som skapar produktivitet hos oss om vi låter den. Utöver att vara glada och ledsna så är det lika viktigt att få vara arga ibland.

Det är vad och hur vi hanterar ilskan som skiljer oss åt inte själva ilskan i sig. Vi blir alla arga och det är en nödvändig del av våra liv. Till och med hälsosamt, om vi har sätt för oss själva att hantera ilskan. Det är när vi inte lärt oss hantera ilska som den kan bli destruktiv, ibland för en själv och ibland för andra i vår närhet.

När vi blir arga så beror det antagligen på en situation som uppstått eller på en person, det händer.

Instinktivt reagerar vi, vilket vi bör och det är helt okej! Att bli arg och inte få ge uttryck för ilskan och inte heller få förståelse efteråt eller bara stänga inne känslor är självdestruktivt. Det är motsatsen till det produktiva i ilskan som jag vill belysa.

Tänk om du kunde lära dig att produktivt använda ilskan som en språngbräda till utveckling av en relation. Till lösning av en situation. Eller bara för att få gjort något du aldrig gör annars? När jag blir så arg, så skriver jag dagbok. Jag skriver aldrig så bra som när jag är riktigt upprörd. Det händer också att jag storstädar eller att jag går ut. Ut i naturen där jag känner att jag kan ”andas” och skriker/gråter för att sedan…….känna lugn.

För efter vår reaktion så kommer ett lugn.

Efter du laddat ur ilskans energi så har du gett dig tid att landa och sortera dina känslor och dimensioner av ilskan. Varken du aktivt och medvetet tänkt på det eller inte så har du låtit dig själv hantera ilskan på ett mer produktivt  sätt. Du är mer redo och samlad för kunna lyfta ämnet med mer konkreta förklaringar och ev. lösningar. Varför du blev så arg och hur du/ni kan förebygga eller bemöta liknande situation nästa gång något händer.

Det finns två nycklar i att lära dig använda ilskan som en språngbräda till självutveckling:

  1. Det första är att lära dig använda din egen produktivitet i ilskan! Vad behöver du fysiskt/praktist göra för att ladda ur ilskan på ett sunt sätt för dig själv?
  2. Det andra är att adressera varför och hur det kan hanteras annorlunda nästa gång. Att formulera känslorna till den person eller situation ilskan utlöstes från.

Barn fungerar på samma sätt! Det är sunt och naturligt att bli arg.

I mötet med barn uppstår situationer rätt frekvent som gör oss frustrerade och arga. Gör dig påmind om att ilskan hos ett barn är en naturlig del av en människas utveckling. Det bästa du som förälder kan göra är att försöka vägleda ditt barn. Att lära ditt barn hur hen kan hantera sin ilska på ett sunt sätt. Det här är individuellt och något ni behöver upptäcka och utforska tillsammans.

Time in (motsatsen till Time out) fungerar väldigt bra hemma hos oss.

Jag trycker på pausknappen när vi bråkar. Det kan innebära att vi släpper allt och sätter oss tillsammans och läser en bok till exempel. Eller bara stannar upp en stund där vi är och låter situationen och känslorna lugna sig lite.

Alternativt säger jag som förälder att nu behöver jag en paus, och vill vara ifred en stund. Genom att jag säger så, så visar jag i handling ett sätt att hantera min frustration utan att den blir destruktiv. Kanske får jag höra samma visa tillbaka nästa gång. Jag vill vara själv mamma, lämna mig ifred. I det läget hade jag svarat- Det är helt ok, jag är här i närheten säg till om du vill att jag kommer. Beroende på hur länge hen vill vara själv så hade jag kollat läget då och då och påmint om att jag finns in närheten.

”Frustration är en nödvändig del av varje läroprocess och barndomen är en enda lång läroprocess”
Jesper Juul

Jesper Juuls bok om Aggression finns att köpa hos bland annat Bokus

När vi som människor försöker lära oss nya saker som en ny uppgift på jobbet eller bygga ett torn av klossar. Då ingår det att misslyckas, det ingår att bli arg och frustrerad. För att sedan kunna resa oss igen, försöka igen och lära oss och därmed utvecklas i nya förmågor.

Det är ilskans energi som motiverar barnet till utveckling och ny kunskap.

Vilken häftig resa att vara närvarande i som förälder. Att se hur ditt barn går igenom den här processen i stort sätt dagligen de första åren och kunna tänka att den är sund och nödvändig! Min roll som förälder är att jag är här bredvid dig och vägleder dig när du behöver mig!

Med kärlek

Har du frågor eller vill boka samtal med mig, kontakta mig här!

FÖLJ BLOGGEN

Läs vår integritetspolicy

FÖLJ BLOGGEN

Läs vår integritetspolicy