#Metoo och föräldraledarskap. Det är både hemskt, häftigt och lättande att se att det är en sådan kraft och stöttning i allas berättelser. Ett massivt globalt samhällsproblem som grundar sig i kulturvanor och acceptans. Kulturella vanor som är dags att bli av med.

I gårdagens Malou efter tio, besökte jämställdhetsminister Åsa Regnér och advokat Elisabeth Massi Fritz programmet.
Det var två saker som jag tog till mig lite extra från samtalet:

  • Allt måste anmälas, så att det blir omöjligt för polisen att inte prioritera upp sexualbrott framöver.
  • Be om och hävda alltid din rätt till målsägandebiträde vid en anmälan och förhör! Detta för att ha ett stöd i att anmälan och förhören går rätt till. Rent attityd- och bemötandemässigt för att undvika exempelvis förminskning.

Samtalet i programmet konstaterar är att det handlar mycket om kulturer, värderingar och makt. Där ledarskap inom organisationer och arbetsplatser spelar en stor roll i att understödja eller förebygga fortlevnaden av dessa kulturer. Då tänker jag med en gång på ett annat typ av ledarskap som avgör vilken kultur och värderingar vi för vidare. Det är föräldraledarskapet, för att vara förälder är att vara en ledare. En ledare som verkligen har makt över vilken kultur, värderingar och attityd som en människa får med sig igenom uppväxten och upp till vuxen ålder.

#Metoo och föräldraledarskap. Vill jag som förälder ändra något så måste det börja med gränssättningen jag själv gör kring min egen kropp.

Vill jag som förälder ändra något kulturellt accepterat så börjar det i liten skala i min egen relation. Min relation med min partner (man), hur ser vår kommunikation och acceptans ut kring jämställdhet? Hur är hans beteende mot andra kvinnor han möter? Om jag som förälder vill förändra värderingar och kultur i grunden för den generation av små barn i dag så finns det lite olika sätt att påverka. Ett av de sätt jag kan påverka är bland annat hur jag och min partner (i mitt fall- man) talar till varandra, vad accepterar vi för ton och ordval mot varandra när vi pratar? Är vi respektfulla mot varandra?

Vad för “humor” accepterar vi i vårt hem?

Vad för integritetsgränser signalerar vi och värdesätter vi i vår familj?

Jag kan även påverka mitt barn genom att prata om barnets integritet. Det är aldrig för tidigt att börja prata med barn om rätten att bestämma över sin egen kropp. Att man får säga nej och att respektera andras rätt till sin kropp. Dessa typer av samtal bör inte väntas med till tonåren. I tonåren kan samtalet handla mer om skydd och risker men grundvärderingar kring integritet och gränser kan och bör börja redan när barnet är två år. Rädda Barnen har en nedladdningsbar handbok om hur man talar om integritet och sexuella övergrepp som heter Stopp! Min Kropp!
Manne Forsberg
skriver ett bra inlägg om detta.

Vill du ha stöd och coaching i att stärka ditt #metoo och föräldraledarskap? Hur kan du stärka ditt barns integritet och gränser? Tips om kommunikation med ditt barn om gränser och värderingar? Bokning till gunilla@ekencoaching.se

Åsa Regnér bekräftar och uppdaterar i programmet om vad regeringen och riksdagens lägger för nya förslag för jämställdhetsutvecklingen och då med fokus på sexuella trakasserier och övergrepp. I Januari 2018 tillsätts en ny jämställdhetsmyndighet som skall följa upp och utreda att resultat av den nya jämställdhetspolitiken efterföljs och uppnås. En ny proposition om sexualbrottslagstiftning läggs före jul 2017.

En miljard satsas just nu på utveckling kring jämställdhet och sexualbrott med mycket fokus på förebyggande arbete. Allt detta verkar positivt, hoppas bara de väger in folkhälsan i jämställdhetsutvecklingen också så att den också blir hållbar.

Jag känner mig både stolt och stärkt att dessa protester som sker just nu med #Metoo och födelsevrålet och Arg jävla riksmarsch för förlossningsvården.

Allt handlar till syvende och sist om kvinnans lika rättigheter. Rättigheter som 2017 borde vara självklara men som inte är det ännu. Men nu händer det grejer…..protester från flera olika håll och områden- Nu räcker det! Nu är det nog! Det gör mig så stolt och stärkt!

När jag ändå är inne på rättigheter, mänsklighet, uppväxt för barn. Jag bloggar för varenda unge, Unicefs blogginitiativ. Jag är  också världsförälder för att det känns viktigt. Igår var det ett otroligt starkt inslag på nyheterna om små barn och bebisar i Syrien och angående det så vill jag verkligen tipsa alla om Unicefs  gåvoshop.

I gåvoshopen kan du själv välja vilken typ av gåva som du vill ge och få specificerat exakt vad pengarna kommer ge. Du kan alltså ge detta som en present när någon fyller år eller julklapp. Jag kan bara utgå från mig själv, i jämförelse med de människor som pengarna och hjälpen går till så har jag allt jag kan behöva. Jag skulle bli väldigt glad om någon gav mig en gåva från Unicefs gåvoshop.

Med kärlek

FÖLJ BLOGGEN

Läs vår integritetspolicy

FÖLJ BLOGGEN

Läs vår integritetspolicy