#Metoo, det är både hemskt, häftigt och lättande att se att det är en sådan kraft och stöttning i allas berättelser.  Ett massivt globalt samhällsproblem som grundar sig i kulturvanor och acceptans, kulturvanor som är dags att bli av med.

I gårdagens Malou efter tio, besökte jämställdhetsminister Åsa Regnér och advokat Elisabeth Massi Fritz.
Två saker tog jag till mig extra mycket från samtalet:

  • Allt måste anmälas, så att det blir omöjligt för polisen att inte prioritera upp sexualbrott framöver.
  • Be och hävda alltid din rätt till målsägandebiträde vid en anmälan och förhör! Detta för att ha ett stöd i att anmälan och förhören går rätt till rent attityd och bemötandemässigt utan att exempelvis förminskas.

Vad samtalet i programmet konstaterar är att det handlar mycket om kultur, värderingar och makt. Där ledarskap inom organisationer och arbetsplatser spelar en stor roll i att understödja eller förebygga fortlevnaden av dessa kulturer. Då tänker jag med en gång på ett annat typ av ledarskap som avgör vilken kultur och värderingar vi för vidare.Det är föräldraledarskapet, för att vara förälder är att vara en ledare. En ledare som verkligen har makt över vilken kultur, värderingar och attityd som en människa får med sig igenom uppväxten och upp till vuxen ålder.

Vill jag som förälder ändra något kulturellt i acceptansen så måste det börja med gränssättningen jag själv gör kring min kropp.
Vill jag som förälder ändra något kulturellt i acceptansen så måste det börja med min partner (man) beteende mot alla kvinnor han möter sker i ett jämlikt möte av acceptans och respekt av varandra som människor.
Om jag som förälder vill förändra värderingar och kultur i grunden för den generation som är små barn i dag. Då handlar det bland annat om hur jag och min partner (i mitt fall- man) talar till varandra, vad accepterar vi för ton och ordval mot varandra när vi pratar?
Vad för ”humor” accepterar vi i vårt hem?
Vad för integritetsgränser signalerar vi och värdesätter vi i vår familj?

Det är aldrig för tidigt att börja prata med barn om rätten att bestämma över sin egen kropp, att säga nej och få stöd till det, om att respektera andras rätt till sin kropp. Dessa typer av samtal bör inte väntas med till tonåren. I tonåren kan samtalet handla mer om skydd och risker men grundvärderingar kring integritet och gränser kan och bör börja redan när barnet är två år. Rädda Barnen har en nedladdningsbar handbok om hur man talar om integritet och sexuella övergrepp som heter Stopp! Min Kropp!
Manne Forsberg
skriver ett bra inlägg om detta.

Vill du ha stöd och coaching i att stärka ditt föräldraledarskap? Stärka ditt barns integritet och gränser? Kommunicera med ditt barn om gränser och värderingar? – jag coachar föräldrar i alla slags föräldraskapsfrågor. I coachingen har jag fyra fokusområden varav två är jämställdhet och kommunikation.
375 kr första samtal- bokning till gunilla@ekencoaching.se

Åsa Regnér bekräftar att uppdaterar i programmet om vad regeringen och riksdagens lägger för nya förslag för jämställdhetsutvecklingen och då med fokus på sexuella trakasserier och övergrepp. I Januari 2018 tillsätts en ny jämställdhetsmyndighet som skall följa upp och utreda att resultat av den nya jämställdhetspolitiken efterföljs och uppnås. En ny proposition om sexualbrottslagstiftning läggs före jul 2017. En miljard satsas just nu på utveckling kring jämställdhet och sexualbrott med mycket fokus på förebyggande arbete. Allt detta verkar positivt, hoppas bara de väger in folkhälsan i jämställdhetsutvecklingen också så att den också blir hållbar.

Jag känner mig både stolt och stärkt att dessa protester som sker just nu med #Metoo och födelsevrålet och Arg jävla riksmarsch för förlossningsvården. Allt handlar om kvinnans rättigheter. Rättigheter som 2017 borde vara självklara men som inte är det ännu. Men nu händer det grejer…..protester från flera olika håll och områden- Nu räcker det! Nu är det nog! Det gör mig så stolt och stärkt!

När jag ändå är inne på rättigheter, mänsklighet, uppväxt för barn. Jag bloggar för varenda unge, Unicefs blogginitiativ. Jag är  också världsförälder och det är något som känns viktigt. Igår var det ett otroligt starkt inslag på nyheterna om små barn och bebisar i Syrien och angående det så vill jag verkligen tipsa alla om Unicefs  gåvoshop.

I gåvoshopen kan du själv välja vilken typ av gåva som du vill ge och få specificerat exakt vad pengarna kommer ge. Du kan alltså ge detta som en present när någon fyller år eller julklapp. Jag kan bara utgå från mig själv, i jämförelse med de människor som pengarna och hjälpen går till så har jag allt jag kan behöva, och behöver inte ha någon mer present. Jag skulle bli väldigt glad om någon gav mig en gåva från Unicefs gåvoshop. Om du vill skänka pengar utan att ge gåva så finns det alternativet också såklart, kolla in länken ovan så kommer du till gåvoshopen och Unicef.

Med kärlek

Dela: